Kommunikasjon er viktig, gjerne etterfulgt av en god klem (mener vidunderpappa)

Det finnes ingen riktig fasit for barneoppdragelse

Barneoppdragelse er ingen enkel sak. Mange prøver å forberede seg så godt de kan på det som venter, men realiteten er at du aldri helt vet hva som venter rundt neste sving. Dette er ikke et fag du kan lese deg opp på, og føle deg trygg på at du kan alt. Det teoretiske kan være helt annerledes enn det praktiske. Forskjellige barn reagerer forskjellig på ulike oppdragelsesmetoder.

Viktig at mor og far jobber sammen

Noe som er viktig å uansett legge til grunn for en god barneoppdragelse, er at mor og far har de samme synspunktene på hvordan oppdragelsen skal foregå. Man trenger naturligvis ikke å være 100 % enige i alt, men den grunnleggende filosofien om hvordan ting skal foregå bør være noenlunde lik hos begge foreldre.

Hvis ikke kan dette føre til at barnet trekkes i to ulike retninger. For et lite barn fører dette naturligvis til forvirrende opplevelser, der mamma sier at ting skal gjøres på denne måten, mens pappa sier at det skal gjøres på en annen måte. Mange opplever nok at dette er ting som på et eller annet tidspunkt uansett kommer til å skje på et eller annet tidspunkt. Det er også helt normalt, og ingen grunn til bekymring. Barneoppdragelse er tross alt noe som foregår over en svært lang tidsperiode, og man kan aldri være helt på samme bølgelengde. Det viktige er at man oftere er enige enn uenige i hvordan ting skal foregå.

La hverandre ta pauser

Det er ikke til å komme unna at oppdragelse av barn kan være en prosess som til tider sliter mye på både den fysiske og mentale biten hos foreldre. Det er derfor viktig å la hverandre ta time-outs fra tid til annen. La den ene parten koble av med noe helt annet i en periode, mens den andre parten tar over i mellomtiden. La pappa se fotball på TV, dra på fisketur med kompiser, spille online slots på et nettcasino, eller dra på treningssenteret, mens mamma tar over oppdragelsen. Deretter byttes rollene, og pappa tar over oppdragelsen mens mamma kan gjøre akkurat det hun selv ønsker.

Start tidlig

Det er aldri for tidlig å starte med barneoppdragelse. Begynn å legge premissene så fort som mulig, slik at dere kan danne et solid fundament. Det er viktig å sette grenser som gjør at barnet fort skjønner hva som er greit, hva som ikke er så veldig greit, og hva som absolutt ikke er greit å foreta seg. Dette kan høres lett ut i teorien, men i praksis er dette noe som tar lang tid å etablere. Spesielt for det første barnet foreldre oppdrar, tar det tid å lære seg hvordan grensesetting fungerer i oppdragelsen. Her må man rett og slett lære etter hvert som man gjør ting. For et eventuelt barn nummer to, kommer ting til å føles mer naturlig, da foreldre har en tidligere erfaring å forholde seg til.

Lykke til med oppdragelsen!