Dette er de beste nettbrettene til barn – til en fornuftig barnevennlig pris!

De beste nettbrettene til barna (og foreldrene)

Hvis du sliter med å få lov til å bruke iPaden din lengre, er det kanskje på tide å vurdere innkjøp av et eller flere nettbrett til barna.

Mange foreldre kjenner seg nok igjen i denne situasjonen. iPaden har blitt familiens eiendel, og alle vil bruke den akkurat når du har lyst. Som regel vinner barna den kampen. Dermed blir du sittende igjen uten et nettbrett mens barna koser seg. Da kan det være på tide å investere i et eller flere nye nettbrett til familien. De fleste nettbrett beregnet på barn kan også fint brukes av voksne, og kan være en fin kilde til underholdning, Netflix eller gambling på nettcasino i Norge – hva enn du måtte ønske – så lenge ungene har lagt seg.

Trenger barn egentlig nettbrett?

Barn har lyst på nettbrett. Mange barn har blitt vant til å bruke nettbrett helt fra de var små. Datteren min har hatt en siden hun var liten. I starten var det Spotify som ble brukt til sovemusikk på kveldene. Så ble den brukt som underholdning på flyturer og lange bilturer. Nå brukes den til spilling og underholdning til frokost og kvelds.

Nettbrett er skjøre og dyre enheter som potensielt har ubegrenset tilgang til internett. Dette er to ting man er nødt til å passe seg for. Et bra nettbrett for barn er ikke det samme som for voksne. Selv ønsker du deg et tynt, lett og lynraskt nettbrett, mens for barn passer det best med et billig, polstret og beskyttet nettbrett.

Vi skal hjelpe deg med noen tips til nettbrett som passer bra for barn, basert på hvor mye de koster, hvor lenge de varer og hva slags barnevennlige funksjoner de har. Det viktigste rådet vi kan gi deg: uansett hvilket nettbrett du kjøper, så kjøp med et deksel eller etui. Hvis ikke må du raskt kjøpe et nytt et.

Spesifikasjonene betyr noe

Selv om du skal gi nettbrettet til et av barna dine, så betyr ikke det at du skal gi dem noe som er dårlig. Spesifikasjonene til hardwaren er fortsatt viktig. La oss starte med skjermstørrelse og oppløsning. En 8-tommers skjerm med 1280×800 oppløsning passer bra for å lese tegneserier, spille og se på Netflix, så bruk det som et utgangspunkt.

Vær også oppmerksom på lagringsplassen. Vi anbefaler minst 16 GB lagringsplass, og unngå 8 GB. Det siste du vil er å bare ha plass til en film når du skal på en 6-timers flytur. Du får dessuten plass til flere apper, bilder og filmer. Et tips for å øke plassen er å kjøpe et nettbrett med MicroSD-port slik at du kan sette inn et ekstra minnekort om du skulle trenge det.

Du vil ha minst 1,5GB minne. Minne, eller RAM som det heter på engelsk, er det som hjelper apper å starte raskt og kjøre uten hikke, særlig hvis andre apper kjører i bakgrunnen. En annen faktor å ta med i beregningen er batteriet – du vil ikke gå tom for strøm midt på bilturen. Dersom nettbrettet har støtte for det, kan du kjøpe og ta med et ekstra batteri.

iPad til barn

De siste iPadene har blitt en god del billigere, og gir nå en ganske god verdi i forhold til hva du betaler. Det er ingen tvil om at iPader alltid vil ha de beste appene for barnet ditt, uansett aldersgruppe. iPaden vokser med barnet og kan også brukes til skolearbeid dersom det er ønskelig. I tillegg har Apples operativsystem verktøy som lar deg overvåke bruken av nettbrettet og holde et øye med hva slags applikasjoner de bruker, og hvor lenge. Apple har også foreldrekontroller som kan filtrere innhold, og ikke minst: forhindre kjøp. Dette bør du sette opp slik at barna ikke bruker penger uten din tillatelse.

iPaden har det aller beste økosystemet når vi snakker om tilbehør. Du finner etuier, deksel, tastatur og ikke minst Apples egen Pencil som brukes til å tegne med.

Du må ut med rundt 4 000 kroner for den billigste modellen, og så kommer deksel/etui i tillegg. Resten av artikkelen går gjennom nettbrett for de med svært små barn, de som utelukkende vil ha Android, eller folk som ikke vil bruke 4 000 kroner på en iPad.

Amazon Fire

Amazons billige Fire-produkter er vår favoritt når det kommer til pris. Nettbrettene er ikke dyre, og har også en Kids Edition som har et gummideksel og to års garanti. 8-tommersmodellen koster rundt 900 kroner, noe som absolutt er meget god verdi for pengene.

Nettbrettene fra Amazon har et forenklet brukergrensesnitt, gode verktøy for foreldrekontroll, og FreeTime Unlimited som er en gigantisk bøtte med innhold laget for barn. Et eget foreldredashboard gir deg oversikt over hva barna dine bruker nettbrettet til, og her kan du også begrense skjermtiden deres. Du kan sette opp flere forskjellige brukerprofiler på nettbrettene også, dersom du har flere barn.

Android – et solid valg

Vi har ikke en iPad eller en Fire hjemme, vi har et Android-nettbrett. Dette er grunnen: vi bruker alle Google-tjenestene.

Vi kommuniserer gjennom Google Hangout, og datteren min har en G Suite-konto som jeg styrer. Hvis du og dere hovedsakelig bruker Googles skytjenester og Android-apper, vil det passe best for dere med et Android-nettbrett. De koster litt mindre enn en iPad, og er ikke utelukkende låst til Amazons tjenester på samme måte som en Fire er.

Når det kommer til foreldrekontroll har Android begrensede brukerprofiler som også forebygger utilsiktede kjøp i Google Play. Du kan også sette opp filtrering av hvilke apper som vises. Likevel burde du installere egen programvare for foreldrekontroll dersom du skal la barna bruke et Android-nettbrett uten at du er i nærheten.

Lekenettbrett

Selskaper som Fuhu, Kurio, og Leapfrog har vokst seg store ved å lage nettbrett med svært begrenset funksjonalitet, ferdig fullastet med barnevennlig programvare. Som standard har ikke disse nettbrettene tilgang til internett. Minuset er at disse nettbrettene ikke har vært oppdatert på mange år, og kjører gamle, usikre versjoner av Android som vi ikke lenger anbefaler å bruke. Dersom du vurderer et sånt nettbrett til barnet ditt, så gjør grundig research før du kjøper et.