Digitalisering, nå sammen med barna!

Digitalisering er et veldig populært begrep i Norge i dag. De fleste bedrifter har fokus på digitalisering, en kan knapt søke på en jobb om en ikke mestrer digitalisering og nå har endelig digitaliseringen nådd Vidunderpappa og hans trygge hjem.

«Digitalisering handler om å bruke teknologi til å fornye, forenkle og forbedre. … I utgangspunktet er digitalisering en samlebetegnelse for overgangen fra analoge, mekaniske og papirbaserte løsninger, prosesser og systemer, til elektroniske og digitale løsninger.»

Kjøleskapet tipper over, vi må gjøre noe

Dagens/helgens øvelse blir av den litt kalde typen. Du må nok svare for deg for både barn og enkelte bekymrede voksne. Det vi skal gjøre, er å legge alle barnas tegninger, maleri og kunst generelt inn på datamaskinen! Når kjøleskapet holder på å tippe over etter å ha blitt bombardert av tegninger og magneter, når skuffer hverken går opp eller igjen fordi de er fulle av kunst, eller når poser og esker tar opp mer og mer plass i boden, da er det på tide å ta affære.

Skal en bare hive tegningene etterpå da? Har det endelig klikket for vidunderpappa nå? Ja, en skal jo det? Ta gjerne vare på noen tegninger som betyr en del, kost på dem fine rammer og heng dem opp, men resten skal fint plasseres i papiravfallet, etter å ha blitt digitalisert da selvsagt.

Når først en har fått digitalisert bildene, åpner det seg mange muligheter for å nyte bildene som før ikke var mulig. Hvor ofte blar en egentlig i haugene av tegninger fra podens andre år i barnehagen? Hvor ofte leter en i skuffer eller i permer for å finne den ene flotte tegningen som en vagt husker fra 1. klassen på skolen? Nå skal en få et system, mapper på datamaskinen som gjør det enkelt å nyte bildene, enten på datamaskinen, på AppleTV’en eller på iPad’en. Hvis en har gått til innkjøp av en fotoramme, så skal jeg love deg at bildene blir presentert slik at selv ungene vil stå og glo.

Hvordan digitalisere kunst

1. Kjøp eller lån en skanner. Det kan godt hende du har en skanner på multi-skriveren din allerede?
2. Skann inn bildene, et bilde av gangen.
3. Navngi bildene så godt som mulig og legg de i godt forklarte mapper på datamaskinen. Det er ingen tvil om hva «Tegning av et skip.jpg» som ligger i mappen «Minsten barnehage» under mappen «2015» er for noe? Det er også mulig å legge mer informasjon inn i et bilde enn kun et navn.
4. Ta backup, enten på en ekstern harddisk, på en nettverkstasjon eller i skyen.
5. Hent et glass vin, trekk pleddet godt opp over beina og nyt kunsten.
6. Bonus. Du har nå 3-4 skuffer, 2 hylleplasser og et helt skap til rådighet.

Utstyret en trenger. En datamaskin og en skanner. Kunsten er jeg sikker på at ungene kan hjelpe til med å skaffe.
Skanning er meget enkelt å få gjort med den innebygde programvaren på Mac’en. Tilsvarende enkelt er det nok i nyere versjoner av Windows også. Viktig innstilling er å sette en fast mappe der du ønsker å lagre kunstverkene.
På Mac kan en enkelt legge inn ekstra informasjon i selve bildefilen. Det kan være lurt å ta seg tid til om en ønsker å ha full kontroll på hvem som er kunstner, når kunsten ble laget og evt hvor.
Verdens flotteste skjermsparer!
Hvorfor ikke nyte kunsten på TV? Kan med hånden på hjertet si at det var den beste underholdningen på TV denne tirsdagen!