Minsten slapper av på vidunderpappas fang. Good times.

Husk på dette når du velger kredittkort

Det er flere ting som er lurt å vurdere når du skal velge et kredittkort, og du kan spare mye penger på bare noen minutters undersøkelser. Det finnes et gigantisk utvalg av ulike kredittkort, alle med ulike fordeler og ulemper.

Tjenester som Bestekredittkortet.com, som sammenligner vilkår og betingelser, kan være et godt startpunkt. Likevel er det viktig at du også tenker over hva akkurat du skal bruke kredittkortet til, slik at det passer dine behov. 

Tenk over hva du skal bruke kortet til

Det første du bør spørre deg, er hva du egentlig skal bruke kredittkortet til? Det som er felles for nesten alle kredittkort, er at de har både fordeler og ulemper sammenlignet med annen kreditt. De store fordelene er at du nesten alltid får både en rentefri periode, og mer sikkerhet når du for eksempel handler på nett. Andre fordeler, som varierer fra kort til kort, kan være alt fra reiseforsikring til ulike bonusprogrammer og rabatter. Så lenge som kredittkortene er gebyrfrie, kan det altså være en fordel å ha mange ulike. Med det nye gjeldsregisteret, er det likevel viktig å huske på at alle kredittkort telles med som en kreditt.

En ulempe med kredittkort, er at rentene vanligvis er relativt høye hvis du ikke betaler hele det utestående beløpet til forfall. Dette spiller altså ikke noe rolle hvis du betaler til forfall, og hvis du har et lite beløp utestående over noen måneder har det heller ikke så mye å si. Det kan til og med være at du sparer penger, sammenlignet med kostnadene i forbindelse med å opprette andre kreditter.

Konklusjonen blir da i grunn at hvis du har tenkt å bruke et kredittkort for daglig forbruk, som du så betaler til forfall, eller til å finansiere noe over et par måneders tid – da må du finne det kortet som har best betingelser for akkurat ditt bruk. Men hvis du å andre siden skal finansiere noe du skal betale ned på over mange måneder, et år eller mer – da bør du heller vurdere andre kredittformer.

Tips til fornuftig kortbruk og oversikt

Nordmenn har det generelt godt økonomisk, og det råder også optimisme rundt den økonomiske fremtiden. Likevel er det ekstremt farlig å miste oversikt over privatøkonomien, samtidig som det er lett å få den tilbake.

  • Det nevnte gjeldsregisteret er en kjempegod start, hvis du ikke helt har oversikt over hvilke kredittkort du allerede har. Det er lett å logge inn med BankID, og sjekke hvilke kort og forbrukslån du har.
  • De aller fleste kredittkort har en app, eller en enkel nettløsning, der du kan holde oversikt underveis i måneden. Husk på at du så langt det er mulig skal klare å betale hele regningen til forfall.
  • Bonusprogrammer og rabatter er bra, men ikke la deg blende. Noen rabatter, som dagligvarekjedenes bonuser på frukt, er det unødvendig å gå glipp av – men ikke la deg lure til å kjøpe ting du ikke trenger.

Hvis du har god oversikt, og bruker kredittkort fornuftig, får du både gratis kreditt, mange fordeler og en romsligere privatøkonomi.