Utfordringen : Synspunkt på pappapermen (sett fra en manns ståsted)

Jeg fikk ut av det blå en utfordring fra “Frøken Lammelårtanker” om å komme med en fars tanker omkring fedrekvoten (som det i dag heter). Jeg må virkelig få takke for denne muligheten til å få bidra fra mennenes ståsted! Da jeg ikke har tenkt så mye på fedrekvoten de siste dagene velger jeg å spole tiden tilbake – nærmere bestemt til i midten av svangerskapet til minsten, altså den sistefødte, for å nøste opp i mine tanker omkring dette viktige temaet. Etter mye hard lobbyvirksomhet var fedrene nå oppe i hele 12 uker, en kvote jeg var godt fornøyd med. Siden jeg allerede hadde vært gjennom 2 pappapermer fra før visste jeg at 12 uker kunne bli tøft, men at jeg selvsagt ikke går av veien for en god utfordring. Uten forvarsel ble jeg kalt inn på ekstraordinært fedrekvotemøte sammen med ledelsen i huset (min kone). Her ble det lagt frem en plan for hvorfor det var best for meg å øke denne “ferien” noe, til omtrent 4 måneder. Etter litt skepsis forstod plutselig også jeg hvorfor dette var best for meg, og etter å ha fått hørt hvor heldig jeg var skrev jeg under på kontrakten. Mor måtte ut i arbeidslivet for å fortsette karrieren og jeg som kun jobbet med IT hadde på sett og vis “lite å tape” på å ta litt ekstra “ferie”. Argumentene var vanskelig å slå tilbake på, og det var jo klart det at jeg var på toppen av min karriere og ville med denne ekstra “ferien” få litt ekstra tid på spydspissen av karrierevalget mitt! Så med min bakgrunn og med de valgene som ble tatt for meg, er jeg en av de som mener at familiene må få bestemme selv hvor mye tid hver av foreldrene skal få sammen med barna i denne herlige tiden like etter fødselen. Det å bli påtvunget en kvote klinger dårlig i ørene på min kone og jeg må si meg enig i at det er best at en bestemmelse kan bli tatt i hjemmet – etter en liten saklig diskusjon selvsagt. Vi mener også at fedre må ta større ansvar, lage mer middag i hjemmet og kunne ta støvsugingen med et smil – uten at jeg helt ser hva det har med fedrekvoten å gjøre. 4 måneder gikk forøvrig som en lek og jeg ble påminnet med jevne mellomrom om hvor heldig jeg var. #fedrekvoten