Vidunderpappa og enkle valg i hverdagen

Innhold laget i samarbeid med Elkjøp og Netgear. Jeg har jo en forkjærlighet for det rene, minimalistiske og det enkle. Drømmen om det “enkle liv” lever enda sterkt, og alle valg jeg tar både når det gjelder innkjøp og endringer hjemme og i livet ellers, har det “enkle liv” som hovedmål. Men dette er ikke lett, selvsagt. Jeg har alltid hatt forkjærlighet for data, video, tv, spill, duppeditter og generelt glitter. Tenkte jeg kunne informere sånn inn i mellom om hvilke valg jeg tar når det gjelder veien mot, nettopp, dere gjettet det, det “enkle liv”.   Enklere liv TV, bluray, forsterker og konsoll, er det i hele tatt rart jeg mister kontroll? Alt skal settes opp, stilles inn, konfigureres og justeres, når en tror en er i mål, må jaggu alle enheter oppdateres. Er det rart en blir rasende, svett og at nakken blir stiv? Alt jeg ønsker meg er jo bare et “enklere liv” -vidunderpappa 2017  
Det enkle er ofte det beste. Akkurat nok til å få jobben gjort, akkurat nok til å skape det enkle liv.

Underholdningsavdelingen aka. TV-kroken.

Dette er definitivt den delen av hjemmet, jeg kanskje har jobbet mest med, kanskje med unntak av dataløsningen min (som jeg kommer tilbake til litt lenger ned i artikkelen her). Her har vært spillkonsoller, DVD/Bluray-spillere, forsterkere og datamaskiner. Jeg har hatt inne AppleTV, tunere og lydplanker. Den største painen-in-the-back har vært å ha nok HDMI-innganger på TVen til alle gadgetene som skulle inn og underholde undertegnede. Nå har jeg justert og kommet frem til at min Samsung Smart-TV kombinert med en høyttaler fra Samsung (trådløs overføring fra TV) er nok. Jeg har kvittet meg med vanlig lineær TV (Vidunderpappa klippet strengen!) og dermer også den plagsomme tuneren. Jeg fant ut at Smart TV’en min hadde apper til Netflix, TV2 Sumo og NRK, så da var behovet for DVD/Bluray og AppleTV liten. De ble ryddet bort. Spillkonsoller har jeg kun på barnas rom, og det er sjelden jeg føler på behovet for å benytte meg av muligheten der. Igjen står jeg med det viktigeste. TV og en høyttaler. Mulig høyttaleren forsvinner til fordel for kun lyd fra selve TV’en, men det er enda litt forskjell på kvaliteten der som taler for at høyttaleren får bli.  
Kabelfritt og enkelt oppsett. Kan betjenes av motiverte personer på 3+ år (sertifisert).
  Fordelen med å minimalisere og optimalisere TV-løsningen Før skjedde det jevnlig at filmopplevelsen ble ødelagt av kluss i TV-løsningen. Enten var det noe galt med surroundanlegget, jeg fant ikke rett inne eller utgang på TVen. Det var plutselig tid for oppdatering eller jeg fant ikke rett fjernkontroll. Nå har jeg èn fjernkontroll, ungene kunne fra 3-års alderen betjene både TV og Netflix og jeg kan strømme det jeg vil, når jeg vil, uten problemer.

Dataløsningen aka. nerdekroken aka. blogghjørnet aka. hjemmekontoret.

Her har jeg hatt mange løsninger de siste 25 årene. Jeg aner ikke hvor mange PC’er jeg har hatt. Jeg har hatt flere samtidig, jeg har hatt lagringsløsninger av typen disketter, CD’er, eksterne harddisker og via nettverk. Jeg har hatt stasjonære løsninger og jeg har hatt mobile løsninger. Jeg har brukt kanskje en datamaskin å spille på, en å se TV på, en å installere Linux på og en som aldri helt fungerte skikkelig. Jeg har bygget datamaskiner selv, kjøpt ferdige løsninger og har hatt mus både med og uten tråd. Problemet med en løsning med flere datamaskiner og tungvinte backupløsninger er at en fort mister oversikten over dokumenter, bilder og familievideo. Det blir en røre der noe ligger her og noe ligger der og backup igjen blir både vanskelig og omfattende. Det ender til slutt med at filer forsvinner og en får både svettetokt og nerveproblemer når en ikke ikke finner bildene fra sommerferien i fjor. I tillegg er det omfattende å skulle vedlikeholde, oppdatere og evt. reparere 3-4 PC’er og 3-4 installasjoner av MS Windows. Nå har jeg solgt unna alt av PC’er, alt av ekstrautstyr og ryddet opp i filer og kataloger. Jeg spinket og sparte opp til en maskin som kunne dekke de behov som jeg nå har innen data. Etter å ha fått en god hjelp hos Elkjøp og funnet ut hva maskin som passet best til mitt databruk, valgte jeg å gå til innkjøp av en Apple Macbook Pro 13″.  
  Spesifikasjoner
  • 7.gen Intel Core i5 (Kaby Lake)
  • 8 GB RAM
  • 256 GB SSD
  • Intel Iris Plus Graphics 640
  • 13,3″ IPS Retina-skjerm
Beklager at jeg skryter av en datamaskin. Hvor materialistisk kan en egentlig være? Men dette er nå en gang en lidenskap og den dekker de behov jeg har innen data. Den er rask, intuitiv og lekker! Den fungerer selvsagt helt topp til blogging, den er en racer på både bilde og videobehandling, den er helt stillegående og klarer fint å dra et spill i ny og ne. Bildekvaliteten på skjermen er en nytelse, tastaturet passer mine pianofingre helt perfekt og operativsystemet MacOS er fantastisk! Superlativene hagler, og det er fult fortjent. Nå er filene mine samlet, jeg har et sted å ta backup av. Maskinen trenger lite vedlikehold og er alltid klar når jeg setter meg ned for å “jobbe” litt.  
Ren kunst. Enkelt oppsett, intuitive menyer og rom for både jobb og hobbygaming.
  Som en perfekt partner til min Macbook Pro, står Netgear ReadyNAS 212 alltid klar til å både håndtere backup fra mine maskiner og fungerer som filtjener når jeg ønsker å hente ned en fil jeg ikke har plass til på datamaskinen.  Netgear ReadyNAS 212 er en såkalt NAS (Network Attached Storage) løsning som tar seg av all fil-lagring i hjemmet. Det er utrolig behagelig å ha en slik sentral løsning for lagring av bilder, filmer, musikk etc. istedet for å ha alt av filer spredt på forskjellige maskiner. ReadyNAS’en har også egen sikring for å sikre data, selv om en intern disk skulle bli ødelagt. Jeg skal komme tilbake med en egen artikkel omkring oppsett av NAS senere. Dette er en lifesaver for de fleste familier og databrukere der ute!  
 
Netgear ReadyNAS RN212. En sentral lagring i hjemmet og en “lifesaver” når uhellet først skulle være ute og feriebildene forsvant.