Vidunderpappa tester hjemmelaget julebrus!

Det har gått inflasjon i test av julebrus som en kan få kjøpt i butikken. Ekstra skremmende er det også å være vitne til at den rare brune julebrusen fra østlandet vinner test etter test. Så vidunderpappa har funnet ut – skal Vestlandet på kartet igjen må en hente frem Sodastream-maskinen og lage julebrusen sin sjøl!

Men der enkelte useriøse tidsskriv tester vilt og hemningsløst uten noen form for kontrollrutiner og krav til gjennomførelse, tar Vidunderpappa dette seriøst og følger i hvert tilfelle et rammeverk som gir hver hjemmelagde julebrus samme sjanse og muligheter som de fortjener. Utvalget brus begrenset seg til de varianter av bringebær-saft som jeg klarte å finne frem til hos de lokale matbutikkene i området.

Julebrustestingsrammeverket!

1. Brus lages i samme godkjente SodaStream maskin.
2. Det blir brukt like mye vann og kullsyre i hver julebrusproduksjon.
3. Sodastream flasker blir vasket med vann på samme temperatur (83 grader celcius), lik mengde Zalo ™ og med like mange skyll med kaldt vann i etterkant. Tørkeprosessen er helt enkel med disktørking (frisk vestlandsluft) i 2 timer.
4. Test-glass er et standard 365 kjøkkenglass fra IKEA.
5. Brusen både smakes, drikkes og blir i tillegg vurdert på farge og lukt. Viktig å merke at en skal finne den perfekte julebrus og ikke den perfekte smak, selv om dette i mange tilfeller er akkurat det samme.
6. Mellom hver smak nullstilles munnen/tungen (eller paletten som det kalles i smaks-miljøet) med en hjemmelaget pepperkake i formen «hjerte».
7. Karakteren som settes er basert på en standard skala fra 0 til 20.


Testen!

Grans «Enjoy» smak av bringebær saft

Denne varianten av sukkerfri bringebær-saft var veldig spennende da vi i Vidunderheimen allerede er godt kjent med produsenten «Grans» fra julebrus-kjøpene. Fargen ble meget blass, noe som ikke er uvanlig i den sukkerfri verden. Lukten var ikke helt den vi forbinder med jul, men smaken i seg selv var god. Kunne fint ha blitt solgt som julebrus, men ingen som jeg hadde valgt forran andre «favoritter». Gir karakteren 10, da den var grei på smak, men ikke utmerket seg på noen måte.

grans-1
Ikke julebrus-lukt, litt blass farge, men grei smak. Karakter 10/20.

«Fun Light» smak av bringebær saft

Klassikeren «Fun Light» uten sukker ble kjørt gjennom Sodastream-produksjonen med store forventninger av Vidunderpappa. Fun Light med «champagnesmak» fikk veldig god score da den ble vurdert som Sodastream favoritt i vår, og Vidunderpappa både håpet og trodde at den kom til å gjøre det sterkt også i julebrustesten! Men nei, den var ikke den julebrusen vi søkte. Ikke fult så blass i fargen som Grans, men både lukt og smak var lite jul! Nå skal det sies at Fun Light med Bringebær-smak er godt likt som saft i Vidunderheimen, men ikke som julebrus. Velger å gi Fun Light-varianten karakteren 9 da lukt og smak ikke var nok til å gi Vidunderpappa julestemning.

fun-1
Ikke julebrus-lukt, ikke julebrus-smak, men med en fin farge! Karakter 9/20.

Eldorado sin «One» med smak av bringebær saft

Eldorado har selvsagt sin egen saft med bringebær-smak og skal være kvalifisert til å gi god julebrus! Og Eldorado sviktet ikke! Fargen ble over gjennomsnittet bra. Enda litt sterkere farge enn Fun Light igjen. Lukten var den beste av de sukkerfri variantene så langt og smaken var julebrus!! Denne saften ga en frisk julebrus som jeg ikke hadde hatt problemer med å kjøpe som «ekte» julebrus til familien. Bra jobbet Eldorado og så langt vår favoritt i denne konkurransen! Vi gir Eldorado solide 17/20 og kan trygt anbefale Eldorado til julebrus-produksjon! For å konkretisere må 20/20 være 100% julebrus ut fra referansemodellen «Lerum Julebrus 1993-årgangen».

eldorado-1
Over gjennomsnittet julebruslukt, en over gjennomsnittet julebrus-farge og ikke minst en god julebrus-smak! Vi gir Eldrorado en fortjent 17/20.

Askim sin «Bringebær-saft»

Selv om det ikke skal bety noe, så var dette testens desidert dyreste saft å kjøpe inn. Måtte bla opp for tre flasker ferdigblandet saft på Ikea, og det ga en literpris på ca 75-80 kroner. Kunne høy pris gi god julebrus? Fargen var jo upåklagelig, en dyp rødfarge satte standarden. Lukten var grei, selv om den ikke ropte jul. Smaken var heller ikke helt julebrus. Dette smakte hjemmelaget og god saft med kullsyre. Ikke jul, men veldig god saft. Dessverre for Askim var det julestemningen vi var ute etter her, så Askim kan ikke anbefales til årets julebrusproduksjon. Gir saften 11/20 da den ser bra ut og forsåvidt smaker godt, men er ikke den smaken vi søker i denne omgang.

askim-1
God saft, men ikke god julebrus. Karakteren blir 11/20

SaftSuse sin «Frisk Bringebær»

Dagens første 4-litersdunk kom susende inn på benken og lukten fra denne kannen ga assosiasjoner til både jul og fotballtreninger på 80-tallet. Dette er en variant som er godt kjent fra toppidrettsmiljøet på Vestlandet. Den gang ble vel saften produsert av Bjørgvin, men dette er en god og tro kopi! Men over til testen. Fargen er fin, absolutt ingenting å utsette på den dype røde julebrusfargen! Lukten var neeesten helt perfekt og kun smakingen var igjen før jeg kunne sette karakteren! Den skuffet ikke og var kanskje en litt «tyngre» versjon av den friske Eldorado-saften! Ga en fin julebrusopplevelse med det karakteristiske sukkerbelegget på tennene! Denne saften gir en julebrus som fint kan serveres på julekvelden! Om du ønsker at ungene skal få den ekstra lille søte «sukker-piffen», hent frem kanna fra SaftSuse. Om du bare vil overleve julekvelden kan du kanskje vurdere den sukkerfri varianten fra Eldorado. Uansett en karakter på 17/20 og dødt løp mot Eldorado. Vidunderpappa gratulerer!!

saftsuse-1
God jul med sukkerbelegg på tennene! Slik det skal være! En fortjent 17/20 til SaftSuse!

Konklusjonen

Eldorado og SaftSuse leverer årets julebrus i Vidunderheimen! To gode alternativer om du ønsker å kjøre årets julebrus med eller uten sukker! Både lukter og smaker jul, så hvorfor ikke forsøke å lage din egen julebrus i år? Med litt bobler fra Sodastream-maskinen står ikke denne saften tilbake fra de boblene du kan kjøpe i butikken! God jul folkens!! 🙂

saftsuse-2-vinner
eldorado-2-vinner