Vidunderpappas hjemmelagde julebrustest 2019

Like sikkert som at snøen uteblir på julaften på Vestlandet, så er det endelig klart for ny hjemmelaget julebrus test på Vidunderpappa.no. Nye deltagere har kommet inn og noen har forlatt julebrus-serien 2019, men de aller beste saftene er enda i konkurransen for å kunne bli «Årets hjemmelagde Julebrus 2019»

Noen etterlyser østlands-brusen med sin spreke brunfarge og sin søte champagnebrus-smak. Dessverre har ikke undertegnede kompetansen til å vurdere at ene er bedre enn andre da jeg ikke vokste opp med brun julebrus, men heller den røde fruktige varianten som Lerum var soleklart best på i min ungdom på 80-90 tallet. Når det er sagt så har jeg ingenting imot den brune varianten og setter stor pris på et glass iskald østafjells-brus i juletiden.

Vi har endret julebrusrammeverket noe for å tilpasse oss 2019, de forutsetninger som ligger til grunn i år og det faktum at vårt siste test-glass i 365-serien til IKEA gikk i bakken en gang i sommer.

Julebrustestingsrammeverket 2019!

1. Kullsyrevann leveres av Ringnes i form av deres Farris Bris Naturell. Kullsyrevannet som Ringnes har utviklet ved å kombinere det naturlige mineralvannet fra Farriskildene med friskt vann og kullsyre, vil få sin referanse-temperatur ved å ha ligget i et IKEA kjøleskap «over natten» eller minst 8 timer – for å være helt nøyaktig.

2. Ved hjelp av pinlig nøyaktige målinger vil styrkeforholdet saft/vann kombineres ut i fra anbefalt balanse skrevet på saftflasken av produsent. Rekkefølgen er selvsagt saft i glasset etterfulgt av vann.

3. Test-glass er et standard kjøkkenglass på 45 cl fra IKEA av typen «Ivrig».

4. Test-glassene vil bli rengjort mellom hver test-runde med vann på samme temperatur (83 grader celcius), lik mengde Zalo™ og med like mange skyll (kaldt vann) i etterkant. Tørkeprosessen er helt enkel med disktørking (frisk vestlandsluft) i 2 timer.

5. Brusen både smakes, drikkes og blir i tillegg vurdert på farge og lukt. Viktig å merke at en skal finne den perfekte julebrus og ikke den perfekte smak, selv om dette i mange tilfeller er akkurat det samme.

6. Mellom hver smak nullstilles munnen/tungen (eller paletten som det kalles i smaks-miljøet) med en hjemmelaget pepperkake i formen “hjerte”.

7. Karakteren som settes er basert på en standard skala fra 0 til 20.

8. For å nå topp-score 20/20, må testobjektet være 100% julebrus ut fra referansemodellen «Lerum Julebrus 1993-årgangen».

Testen 2019!

Tittelinnehaver SaftSuse sender en nykommer i Bringebærsaft uten sukker når de igjen ønsker å knipe 1. plassen i denne høytidelige konkurransen! Lerum fortsetter jakten på gull med klassikeren Lerum Bringebærsirup og ønsker samtidig å få inn en outsider i Julegløgg varianten Eple og Solbær. Deltageren fra saftbygden Sogndal sier, helt ærlig, i mail at de kanskje ikke forventer at gløggen vil vinne konkurransen, men de ønsker å få en tilbakemelding fra en fagperson på hvordan Lerum Gløgg egentlig smaker sammen med kaldt kullsyrevann. Hvem vet – kanskje vi står overfor en revolusjon innenfor gløggverdenen?

Farris Bris Naturell

Ringnes og Farris Bris er nykommeren som skal gi hjemmelaget julebrus en helt ny dimensjon. Med sine 0kJ / 0 kcal, 0g fett og 0g salt, skal Ringnes levere akkurat nok bobler og akkurat lite nok smak til å fremheve de mange konkurrentene vi har i årets hjemmelagde julebrus-test! Veldig glad for å ha Ringnes med på laget og Farris Bris Naturell på bordet når vi skal gjennom denne anerkjente testingen som mange julebrus glade lesere har ventet lenge på!

Med sine 0kJ / 0 kcal, 0g fett og 0g salt, skal Ringnes levere akkurat nok bobler og akkurat lite nok smak til å fremheve de mange konkurrentene vi har i årets hjemmelagde julebrus-test!

FUN Light Bringebær – den uten sukker

FUN Light er en favoritt i husholdningen til Vidunderpappa. Hvor mange liter FUN Light som blir konsumert av undertegnede + familie har vi ingen statistikk på, men det er nok flere hundre liter ila et langt år. Favorittene er smak av appelsin og fruktfest. Hvordan Bringebær vil gjøre det i år opp mot referansesmaken «Lerum Julebrus 1993-årgangen» vil derimot ikke bli påvirket av vårt enorme forbruk av FUN Light resten av året, selvsagt.

Smaken er dessverre ikke den vi søker. Det blir vel kunstig og fargen er i tillegg også hakket mer kunstig enn vi håpet på. Jeg tror få bringebær ble skadet i fremstillingen av denne saften, men som generell leskedrikk utenfor konkurransen så er det en helt grei saft. Vårt forbruk av FUN Light ila året vil nok ikke bli påvirket av resultatet, men Fun Light Bringebær – den uten sukker når ikke helt til topps hos Vidunderfamilien!

Karakter 10/20

Jeg tror få bringebær ble skadet i fremstillingen av denne saften, men som generell leskedrikk utenfor konkurransen så er det en helt grei saft.

Lerum Bringebærsirup – Ekte vare smakar best

Lerum kan saft og selve utformingen av flasken oser av tradisjoner og godt håndverk! Lerum har produsert saft siden Nils H. og Kari Lerum laga den første safta i 1907. Dette var til og med før undertegnede ble født og jeg kan huske bringebærsirupen fra Lerum i barndommen min! Denne nostalgien skal ikke påvirke resultatet, men det likevel godt å åpne en flaske og drømme seg litt tilbake til barndommen!

Lerum Bringebærsirup smaker godt. Fargen er dyp rød og ser ut som ekte, god, julebrus fra tidlig nitti-tall. Smaken er også meget god! Jeg har tidligere testet Lerum Bringebærsaft og fant denne å være litt lite smak på ut i fra de blandingsforhold som var anbefalt fra Lerum selv. Denne ga mere smak og ble dermed en bedre julebrus i mine øyne. Glad for at Lerum har lest mine tidligere tester og tilpasset sin sirup/blandingsforhold for å gjøre det skarpere i denne anerkjente testen.

Karakter 16/20

Lerum Bringebærsirup smaker godt. Fargen er dyp rød og ser ut som ekte, god, julebrus fra tidlig nitti-tall. Smaken er også meget god!

SaftSuse Frisk Bringebærsmak – Barnas favoritt

Så står den plutselig på bordet foran oss. Tittelforsvarer og bauta innen hjemmelaget julebrusproduksjon, Frisk Bringebærsmak! I sin lett gjenkjennelige 4 liters dunk er saften kanskje noe anonym og ikke for skrytende. Vidunderpappa konsumerte enorme mengder «Frisk bringebærsmak» i sin barndom når han var en del av toppidrettsmiljøet til Nest-Sotra. Lenge har saften vært å foretrekke på fotballbanene på Vestlandet, men hvordan vil saften i år gjøre det i denne typen konkurranse?

Saften er uforandret fra tidligere år. Dette er et smart trekk fra SaftSuse sin side da saften og julebrusen laget av saften er helt i toppsjiktet! Noen små forskjeller er det fra referanse-brusen, men denne julebrusen klarer fint å stå på egne bein (som de sier) og kan helt klart anbefales for de som ønsker å lage en tilnærmet perfekt julebrus selv! Fargen er fin, lukten er herlig og julestemningen kommer smygende inn under ullundertøyet når vidunderpappa koster på seg enda et glass kald julebrus!

Karakter 17/20

Fargen er fin, lukten er herlig og julestemningen kommer smygende inn under ullundertøyet når vidunderpappa koster på seg enda et glass kald julebrus!

SaftSuse Bringebærsaft uten sukker

Årets nykommer, SaftSuse Bringebærsaft uten sukker, ble allerede hintet om rett etter seieren til SaftSuse i fjor. «Vi er glade for å kunne levere vinneren av konkurransen din, men neste år kommer vi med en nyhet som forhåpentligvis vil gi vår egen vinner en kamp!». Og her står den, i sitt frekke og lett gjenkjennelige design! En bringebærsaft uten sukker, men med SaftSuse sin gjenkjennelige smak! Er det mulig? Vi tester!

I en blindtest hadde jeg muuuuuuligens klart å skille bringebærsaften med sukker fra en uten, men det er sannelig ikke sikkert. Den karakteristiske gode bringebærsmaken er der, utblandet med kullsyrevann blir den en meget god julebrus og nå kan en faktisk gjøre det uten å få i deg alt for mye sukker – noe som kan være et godt argument i julen?

Kan innrømme å ha kjøpt flere flasker med denne saften allerede og den har virkelig blitt godt mottatt i Vidunderhjemmet. Julebrus, med god samvittighet, midt i uken er noe de aller fleste setter pris på – i hvert fall hjemme hos oss!

Dessverre for SaftSuse, er ikke sunnhet et argument i denne konkurransen. Saften blir vurdert på farge og smak og må konkurrere mot annen saft på samme grunnlag. Likevel kan jeg avsløre at saften tar kampen og får delt 1. plass, selv uten å måtte ty til sukker. Fantastisk godt levert!

Karakter 17/20

Kan innrømme å ha kjøpt flere flasker med denne saften allerede og den har virkelig blitt godt mottatt i Vidunderhjemmet!

Lerum Julegløgg av eple og solbær

Outsideren, Lerum Julegløgg av eple og solbær, var siste mann ut i testen. Den skulle konkurrere mot de aller beste saftene i ladet på et grunnlag av eple og solbær. Smaken vi ønsket stod leverandøren selv bak i Lerum Julebrus 1993-årgangen og jeg synes Lerum skal ha for forsøket! Det blir som om undertegnede skulle ha forsøkt seg på Fosshaugane Campus – har meget gode kvaliteter, men få av dem innen fotball. Likevel ble gløggen blandet med Farris Bris for en vurdering.

Det er ingen tvil. Dette er jul blandet med kullsyre. Krydderne Lerum har blandet inn i gløggen skriker etter et fat julegrøt! Med kanel, ingefær, stjerneanis, kardemomme og nellik har Lerum laget en veldig god gløgg som helt sikkert vil bli et fast innslag og en del av mange sin juletradisjon i årene som kommer. Vi kommer til å lage Lerum Julegløgg til julegrøten 22. desember, men da oppvarmet og med rosiner/mandler som seg hør og bør.

Som julebrus faller dessverre julegløggen gjennom. Ironisk nok på grunn av minnene etter at produkt de selv laget på 90-tallet. Smaken er faktisk god. En kan blande gløgg med kullsyre og få en god drikke, men det blir feil å løfte opp julebrusgløgg basert på de strenge referansene gitt deltagerne i forkant av konkurransen. Likevel blir det ikke stryk – ikke nå så tett på jul.

Karakter 7/20

Det er ingen tvil. Dette er jul blandet med kullsyre. Krydderne Lerum har blandet inn i gløggen skriker etter et fat julegrøt!

Oppsummeringen

Ikke uventet, basert på tidligere tester, stikker SaftSuse av med seieren i år. Noe overraskende må SaftSuse Frisk bringebærsmak dele førsteplassen sin i år, men jeg er sikker på at dette ikke legger den store demperen på julebordet til de glade ansatte i Arna siden de må dele førsteplassen med sin nye saft SaftSuse Bringebærsmak uten sukker. Vidunderpappa må bare bøye seg i støvet for enda en seier til SaftSuse! Likevel skal ikke vinneren hvile på laurbæret lenger, for like bak jobber sogningene i Lerum dag og natt for å ta over tronen! I år misser de 1. plassen med et hårstå og det er spennende å se om de ikke klarer å gi SaftSuse en kamp om de edleste metall til neste år!

Alt i alt en meget god konkurranse og med dette ønsker jeg deltagerne takk for kampen og en riktig god jul!

Vidunderpappa gratulerer!