Skal du på lengre kjøretur?

Skal du på lengre kjøretur og trenger noen gode råd til ro og orden i baksetet – her er noen gode tips fra vidunderpappa!

Flere skal i disse dager på vinterferie! Kanskje skal du på fjelltur og nyte en velfortjent appelsin i solen, eller kanskje du har andre tradisjoner der snø og ski ikke er så viktig i det hele? Sjansen er ihvertfall stor for at mange skal få tilbringe tid sammen, om de vil eller ikke, i en bil sammen med familien.

Vidunderpappa ser litt tilbake, litt frem og litt til siden når han her forsøker å gi dere noen tips til hvordan en biltur kan utføres helt uten behov for en tur til terapeuten i etterkant.

Hvis en lengre biltur rett og slett blir for utfordrende, så er jo en litt kortere sykkeltur et greit alternativ?

Bakgrunnen

Å reise på biltur med barna kan være en prøvelse, både for barn og voksne! Jeg har selv tre små passasjerer, og plassen bak i en standard personbil er,
uansett hvordan en vrir og vender på det, begrenset.

Om en ikke har noe som helst planlagt på lengre kjøreturer, så skal det ikke stå på initiativet til de små. Leker som “Luften er fri for alle”, “Hermegåsen”, og selvsagt klassikeren “Slå din nabo i skulderen om du ser en gul bil” blir avholdt i baksetet til både latter og gråt.

Den voksne forsamlingen kan selvsagt motivere, kjefte, spille på samvittighet eller kanskje til og med true de små, men uten en god plan er du dømt til å tape.

Vidunderpappa vil hjelpe deg og din kjøretur!

Det er ikke til å stikke under en stol om at teknologien er på plass for å hjelpe på en passasjerhverdag. På 80-tallet, når jeg selv satt i baksetet, var mulighetene begrenset. Vi ble underholdt med en kassett, “Kim Larsen“, som gikk i loop fra Bergen til Danmark.

Når far i forsetet mente at selv Mr. Larsen ble for mye av det gode, kunne han av og til slå til med den populære leken “Hvem er X“, men utvalget på underholdning var magert.

Jammen var det deilig å komme frem, til slutt!

Mine foreldre forsøkte febrilsk å hjelpe på bil-situasjonen med både Donald-blad og kjeks, men forsøkene misslyktes fullstendig. Jeg husker enda at en akutt bilsyke gjorde at kjeksene kom i retur, ved et busskur, 7 kilometer fra start, med Kim Larsen og «Smukke mennesker» i bakgrunnen.

Løsningen for mine små i dag er digital underholdning. Ikke gjør det dem bilsyk, og med riktige hodetelefoner, kan de nyte offline strømmetjenester som TV2 Sumo og Netflix, helt i fred for sine plagsomme søsken.

Utfordringene i 2020 er så simple som å ha oppladet nettbrett og nedlastede serier. Om filmer og serier blir litt ensformig kan en også laste ned alt fra eventyrspill til mer eller mindre vanskelige quiz-apper til nettbrettet. Skulle en få lyst til å høre på litt musikk, er det selvsagt lett å lage seg en favoritt spilleliste hjemme i Spotify el. og ta denne med seg på tur også.

Nå skal ikke jeg si at den digitale hverdagen er løsningen på alle problemer, men jaggu er det vanskelig å holde “den gode praten” i gang når motivasjonen til de små i baksetet svikter og det enda er “såååå langt igjen”.

Lovnaden om at “dette er det nærmeste vi har vært i dag” er, merkelig nok, like liten trøst i 2020, som den var på midten av 80-tallet.

Noen ting endrer seg dessverre ikke.