Det er straks skolestart og mange foreldre der ute må ta stilling til hvilken Skole-PC familien skal kjøpe inn. Kanskje har skolen kommet med noen anbefalinger, kanskje en lytter til gode råd fra selgeren i den lokale PC-butikken eller kanskje du til og med kjøper en PC etter anbefaling fra skoleeleven selv?
Vidunderpappa skal i denne artikkelen forsøke å gjøre valget til de mange tusen foreldrene i denne litt vanskelige situasjonen litt enklere!
Sammen med Apple-forhandler Eplehuset og PC-forhandler Harddisk.no skal vi se litt på hvilke muligheter en har i disse to leirene og ikke minst på hvilke alternativ de anbefaler.
Det er da ingen hemmelighet at vi ser på Apple Mac og PC’er som kjører Windows i denne artikkelen. Burde kanskje hatt med både Android og GNU/Linux, men for at ikke artikkelen skal bli for omfattende – og kanskje uoversiktlig – får vi se på de to mest vanlige hjemmedatamaskinene her.
Apple
Vi starter med Eplehuset og Apple. Mac har for alvor kommet inn som et soleklart alternativ til PC som skoledata. Litt fordi at flere Mac-modeller som f.eks. MacBook Air har blitt rimelige å kjøpe men også fordi Office-pakken fra Microsoft (som ofte blir sett på som standard office-pakke) nå blir solgt til både PC og Mac.
Når en kjøper en Mac får kan en være trygg på at en får en maskin som er bygget med kvalitet som hovedfokus. Nettopp derfor koster kanskje en Mac noe mer enn en tilsvarende (i ytelse) PC. En får også ofte mer igjen for en Mac om en ønsker å selge sin brukte Mac i etterkant av skoleperioden.
Det som skiller mellom Mac og PC er hovedsakelig operativsystemet. Det er det skrivebordet en til daglig jobber med. Mens en på PC ofte bruker Windows, er det macOS som er valget til Apple. Fordelene til macOS er at det er tilpasset de forskjellige Mac-modellene 100%. Det er laget for å kunne fungere sømløst mellom stasjonær Mac, bærbar Mac, iPad, iPhone, Apple Watch etc. macOS er også sagt å være mer intuitivt å bruke enn en Windows-maskin og det kan kanskje være hakket enklere å forholde seg til om en er en usikker foreldre eller en nysgjerrig student på barneskolen.
Hvordan finner du din perfekte MacBook modell?
Av programvare, nødvendig for å kunne jobbe med skolearbeid hjemme, finner en mye forhåndsinstallert på Mac. En får med office-apper til Apple (Pages, Numbers og Keynote), en får med Apple sin egen nettleser – Safari, en kan redigere bildene sine i Bilder, redigere film i iMovie og en kan gjøre alt dette helt trygt da macOS er kjent for å ha personvern og sikkerhet som fokus.
Fra Apple sine sider:
Personvern. Du oppgir personlige opplysninger når du bruker produktene våre, og vi er helt klare på at du skal ha full kontroll over dem. Vi respekterer personvernet ditt og beskytter det gjennom strenge retningslinjer som regulerer hvordan alle data håndteres. Og når du surfer på nettet, bidrar Safari til at ingen uvedkommende sporer hvilke nettsteder du besøker.
Sikkerhet. macOS er utviklet med avansert teknologi som kontinuerlig beskytter Macen og informasjonen som ligger på den. Gatekeeper gjør det tryggere å laste ned og installere apper fra nettet. Apple File System øker sikkerheten ytterligere med innebygd støtte for kryptering, krasjsikker beskyttelse og forenklet sikkerhetskopiering når du er på farten.
Apple har sin skytjeneste i iCloud. Her kan alt av dokumenter, bilder, video og musikk lagres helt trygt slik at et evt. uhell med din Mac ikke får noen konsekvenser for arbeidet.
Dersom en skulle ha behov for apper som ikke leveres av Apple direkte, så finner en selvsagt et rikt utvalg nettlesere, Spotify, Dropbox, Skype etc. som nedlastbart, enten fra produsentens egne nettsider eller fra Apple sin App Store.
Apple foreldrekontroll
Gjennom en glimrende funksjon som heter «Skjermtid» har Apple gjort det mulig å kontrollere og synliggjøre hvor mye iOS enheter har vært i bruk og hvilke apper som har vært mest i bruk. En kan også kontrollere og sette grenser for nettopp skjermtiden på barnas enheter. Denne funksjonen er på vei til macOS og kommer til å bidra til mer kontroll over barnas databruk.
En kan også sette grenser i App Store for hvilke apper en yngre garde skal få lov til å laste ned, både hva gjelder aldersgrense og selvsagt når det gjelder kjøp. En kan sette grenser i nettleseren Safari for hva en får lov til å surfe på eller en kan laste ned nettlesere som kun viser barnevennlig innhold.
En siste ting som kan være et argument for å kjøpe Mac er at en hele tiden vet hvor barnet eller macOS/iOS enheten befinner. De fleste funksjonene krever dog at alle familiemedlemmene har hver sin Apple ID.
PC
Enda er vel PC med Windows det mest normale å kjøpe inn når en liten student har behov for skoledata.
Selv om Mac selges gjennom de fleste forhandlere etterhvert, så er utvalget av PC-modeller langt større.
Her ligger også kanskje det største problemet når en familiefar eller mor skal gå til innkjøp av skoledata. Hvilken modell skal en velge?
Nå er det ganske sikkert at en ny datamaskin kommer med Windows 10 installert. Kanskje er det nettopp dette operativsystemet en kjenner igjen fra jobb og kanskje er det derfor en plukker med seg en PC når en skal støtte skolebarna med en datamaskin.
Windows blir stadig lettere å bruke og en har i tillegg store muligheter for å tilpasse operativsystemet for brukeren. Faktisk kan en PC, med litt konfigurering, settes opp som en skoledata – tilpasset mindreårige brukere.
Der Apple sverger til sin iCloud, har Windows-brukerne OneDrive som fungerer på mange måter likt og lar brukerne ta backup av viktige data i skyen. Å jobbe i skyen på denne måten er nok fremtiden og en helt naturlig måte å jobbe på for skolebarna fremover. Enkelte digitale klasser i Norge jobber allerede på denne måten i dag via Android og Chromebook.
Siden det er litt vanskelig å velge en modell som passer til skolebruk, utfordret jeg den lokale databutikken Harddisk.no til å sette opp det de mener er en perfekt datamaskin til skolebruk og til en familie med et variert databehov.
Harddisk.no sin anbefaling!
Lenovo Ideapad L340 er vår anbefaling.
Denne maskinen tilbyr solid byggekvalitet med behagelig keyboard og touchpad.
Pcen kommer med siste generasjon intel prosessorer (som gir høy ytelse) + nyeste skjermkort GTX 1650 som fungerer veldig godt til gaming og redigering av foto/video. Trenger du en pc som skal dekke mange behov så kan du ikke slå feil her.
Lenovo Ideapad L340 til 9499,- kan brukes nesten uansett hva du skal drive med – når skoledagen er ferdig kan du slappe av med spill som drar nytte av det dedikerte skjermkortet installert i maskinen. Vi har testet flere av de nye spillerene på markedet og det er ingen overoppheting av maskinen eller mye støy fra viften.
Kjøleløsningen er genial. 2 kjølere som blåser luften ut bak pcen og ikke på sidene. Dette gir et kjøligere område der hendene hviler.
Et superviktig punkt for skolebruk er batterilevetiden. Med opptil 9,5 timers batteritid lar IdeaPad L340 deg jobbe med skole hele dagen – og kanskje kunne nyte noen spill på kveldstid. Og ikke bare det, batteriet hurtiglades til 80 % i løpet av 60 minutter, og til 100 % i løpet av 120 minutter.
Maskinen kommer selvfølgelig med knallgod IPS skjerm som er ekstra bra dersom man driver med video/foto på skolen og hjemme.
Oppsummeringen
Oppsummert, fra en fars ståsted, så kan en egentlig ikke velge feil. Det viktigste er at en har en maskin som er tilgjengelig når skolebarnet har behov for å gjøre litt digitalt skolearbeid hjemme.
Som forelder har en et ansvar for å passe på hva barna gjør på en datamaskin. Det er i 2019 veldig lett for å tråkke feil på internett, så vær nysgjerrig når barna bruker datamaskinen, enten til skolearbeid eller til annet bruk etter at leksene er unnagjort.
Både Apple og Microsoft leverer maskiner/operativsystem som i seg selv er trygge å bruke, men det er du som «systemadministrator» og forelder som er den viktigste brikken i datahverdagen til de minste.
Kjøp gjerne en Mac om du er komfortabel med macOS og hvis du ønsker en solid bygget datamaskin med et intuitivt og sømløst operativsystem. Kjøp gjerne en PC som Harddisk.no anbefaler dersom du i tillegg ønsker at maskinen skal kunne brukes til gaming og for å ha full støtte for alle nye spill.
Lykke til på skolestart og lykke til som digitale skoleforeldre!