Godt fornøyd med egne prestasjoner, selv om det ikke ble noen rekorder i dag! :)

1 måned til vi returnerer til løvens hule, Jølster Maraton!

Etter familieforøkelsen i januar og etter at Cecilie var kvalm i omtrent 9 måneder før der igjen, har trening og løping vært til tider helt fraværende. Jeg har tatt opp igjen løpingen nå, dessverre ikke tidlig nok til å satse på noen pers eller pallplass i årets Jølster Maraton.

Med omtrent 3 treninger i uken og med det faktum at mitt store mål kun er 1 måned unna, er det likevel en usikker løpesjel som nå planlegger nok en tur til Jølster!

Jeg har løpt dette fantastiske løpet før.

La meg få fortelle litt om dette fantastiske løpet før jeg fortsetter.

Jølster Maraton – om løpet.

Løpet er like enkelt å forklare som det er veldig vanskelig å gjennomføre.

En løper langs Jølstravatnet. Fra Vassenden, snur på Sunde og returnerer til Vassenden om en skal løpe maraton (42,2 km). Fra Sunde og rett til Vassenden om en skal løpe halvmaraton (21,1 km).

Det som er felles for begge distanser er de fantastiske scenene en er vitne til gjennom hele løpet! Det er det nydelige vannet, det er de majestetiske fjellene og det er egentlig bare å nyte alt sammen.

Flotte Jølster like før start.

Det er selvsagt hvis en løfter blikket, noe som til tider kan være tøft nok, i hvert fall for min egen del.

3 ganger har jeg deltatt og jeg må vel innrømme at jeg ikke har «lykkes» langs Jølstravatnet noen av gangene.

Jølster Maraton 2021 – vi forsøker oss på en halv i år

I år går vi inn i konkurransen med lave skuldre, planer om å bare gjennomføre og forhåpentligvis 21 km uten alt for mye vondter.

Jeg har også ambisjoner om å få med meg mer om det som skjer rundt de 21,1 kilometerne med asfalt.

Nytt av året er at jeg i år får inn en ny person i støtteapparatet – og en skal aldri undervurdere et godt støtteapparat. Lille Klara Amanda har lovet, på tro og ære, at hun skal holde seg våken og bidra til at far skal klare å gjennomføre løpet på en representativ måte.

Verdens beste støtteapparat og verdens beste motivasjon!
Huskeliste for Jølster Maraton 2021
  • Åpne sakte – om en kan kalle det en stigning i det hele tatt, så kommer den allerede etter 200 meter. Rolig og kontrollert den første kilometeren, så er vi på rett vei.
  • Få i meg nok drikke. Det kan bli veldig varmt langs Jølstravatnet i Juli, drikk derfor godt på drikkestasjonene underveis.
  • Løft blikket og smil til de oppmøtte og spesielt til støtteapparatet når jeg kommer så langt! 3 ganger har jeg gjennomført i Jølster, kan ikke huske å ha sett opp en gang.
  • Solkrem! Ene året i Jølster hadde jeg merke etter iphone-holderen på armen i nesten et år etterpå.
  • Jeg har noen kjente som skal løpe maraton! Når jeg passerer de på min vei skal jeg virkelig hjelpe de med det lille jeg har av ekstra energi.
Skal ikke stå på pyntingen når bygden byr opp til løpefest!

Tidligere maraton i Jølster

La oss ta et lite tilbakeblikk! I 2015, 2017 og i 2018 deltok jeg på halvmaraton i Jølster. Har hatt litt forskjellige utgangspunkt for mine løp.

2015 – Kjærlighet, hyttetur og tidenes overraskelse!

Mitt første Jølster Maraton og mitt andre halvmaraton totalt sett. En må vel legge både deltagelse og ambisjonsnivå i kurven merket kjærlighet.

Jeg hadde vært sammen med Cecilie i omtrent 3 måneder og så på et halvmaraton i Jølster som en god mulighet til å få en tur sammen med denne fantastiske personen. Tenk – en helg helt alene på hytte i Jølster, kun jeg og Cecilie! Verdt 21 km med slit det?

Hva tiden ble og nøyaktig hva jeg slet med på akkurat dette løpet er litt uklart.

15 minutter før start dukket svigers opp i startområdet og det var vel følelsen av denne gledelige overraskelsen som satt mest i timene etter.

Cecilie vant vel, tipper jeg. Jeg selv gjennomførte, uten å stoppe.

Min bedre halvdel ved vending, 21 km.
2017 – Vond rygg, blodpupp og massasje-olje!

Foran halvmaratonet i 2017 slet jeg veldig med ryggen. Kiropraktoren hadde egentlig gitt meg løpenekt, men så er det dette med sunn fornuft contra fristelsen av 21,1 km langs Jølstravatnet da.

Litt usikker på hvilke remedier som gikk med i timene før løpet. Det var oljer, kremer, medisiner og håndspåleggelse i bøtter og spann. På bussen på vei ut til Sunde og start Jølster Maraton mener jeg å huske at jeg tenkte – jeg kan faktisk ikke føle ryggen i det hele nå? Ikke tungen eller armen heller egentlig – og hva gjør de elefantene i robåt ute på vannet?

Ingen følelse annen enn en viss nervøsitet!

I hvert fall var dette ikke året for halvmaraton-rekorder. Det var 21,1 km motvind og hadde jeg ikke funnet meg en rygg å løpe bak, så hadde jeg mest sannsynlig endt mine løpedager på en plen sånn ca. 50 meter opp forbi et nydelig vatn i Jølster.

Jeg gjennomførte også dette året, men å løpe medisinert er noe jeg har sluttet med og noe som jeg ikke anbefaler noen. Faktisk har mine barn fått forbud mot noen som helst trening om de så mye som lukter på noe smertestillende. Urettferdig kanskje, men ungene trenger jo ikke å gå i akkurat de samme salatene som faren heller?

2018 – Forberedt, god start og så kom solen!

Dette løpet var jeg forberedt til!

Med et godt treningsgrunnlag og med noen, for min del, gode resultater å se tilbake på, lå alt til rette for fest i Vassenden denne julidagen i 2018.

Jeg har fortalt denne historien mange ganger før, men kanskje ikke her på bloggen.

Vi kjørte langs løypen kvelden før dagen for å se litt på forholdene og kanskje legge opp en strategi for gjennomføringen dagen etterpå. Løypen i Jølster Maraton var slik vi husket den, perfekt, men vi bet oss merke i en ting. En drikkestasjon kun 1,5 km før mål. Jeg lo godt når jeg så dette og sa, så dum jeg var, at dette var en tullete plassering av en drikkestasjon. 1500 meter før mål er det jo bare å bite tennene sammen og gjennomføre?

Starten på løpet gikk og jeg holdt en stabil og god fart – nøyaktig slik jeg hadde planlagt. Etter noen kilometer ble det likevel tøft å holde farten og jeg slet virkelig med å ikke tape for mye tid. Naturen, livet og verden ellers husket godt de idiotiske ordene jeg hadde sagt kvelden i forveien og ryddet plass for solen sånn halvveis i løpet. Et tungt løp ble et mareritt av et løp. For å gjøre en lang historie kort – jeg stoppet opp 1500 meter før mål og helte drikke i meg med begge armene. Om jeg i tillegg forsynte meg flere ganger husker jeg ikke, men den unødvendige og tullete plasserte drikkestasjonen reddet livet mitt. Takk arrangører og over gjennomsnittet rutinerte drikkestasjonplanleggere!

En form for sluttspurt inn mot mål. Tror nok ikke de fremmøtte så noen tegn til taktskifte dessverre.
2021 – Hvem vet?

Med nøyaktig en måned til startskuddet går, er det med respekt jeg planlegger et nytt løp i Jølster. Respekt for løpet, omgivelsene og ikke minst respekt for distansen når en ikke har fått trent nok i forkant.

Dette kommer til å bli tøft og jeg vet at de negative tankene nok kommer til å dukke opp når jeg enda har mange kilometer igjen.

Likevel gleder jeg meg. Gleder meg til nok et fantastisk arrangement, gleder meg til å få konkurrert litt igjen, men mest av alt, gleder meg til å se støtteapparatet når jeg nærmer meg målgang i Vassenden!

Jølster og Vassenden – et fint sted å være!

Hvorfor ikke melde seg på?

Så vidt jeg har fått med meg er det enda startplasser igjen i de fleste distanser 3. juli! Meld dere på, så sees vi underveis i løpet?

Jølster maraton sin nettside finner du her: jolster-maraton.no