Gå en tur

Innlegg sponset av ekspertene på friluftsliv, Addnature.no

Nå er høsten for alvor over oss her på Vestlandet! Gradestokken viser at det blir kaldere og luftfuktigheten øker i kjent stil. Vi kan vel alle være enige i at sommeren har vært varierende, men jeg tror den vil bli husket for de varmeste dagene, dagene da vi passerte 35 grader og virkelig kunne nyte sol og varme. Likevel er de dagene et tilbakelagt stadium, det har vært skolestart og vi går inn i den grå hverdagen som høsten ofte er.

Jeg skal på ingen måte svartmale dagene vi nå går inn i. Jeg er faktisk stor fan av den grå hverdagen og det gjør meg lite eller ingenting at kveldene fortere blir mørke. Hva skal vi finne på som er til glede for hele familien? Vidunderpappa slår her et slag for «å gå en tur»!

Den vanlige turen er noe som en må øve på. Jeg tror det er viktig å introdusere gode tur-vaner tidlig i livet til de små.  Om en plutselig ber den yngre garde om å kle på seg fordi et fjell skal beseires en dag det regner og vinden blåser, så er jeg redd for at en får både kommentarer og himling med øynene i retur. En må nemlig øve på å elske en god fjell-tur. En må ta det gradvis. En må premiere og en må finne mestring på nye stier og på nye topper.

Å gå en tur kan fort bli en opplevelse. Det kan bli noe en husker og det kan bli noe en snakker om lenge i etterkant. Jeg husker veldig godt når vi skulle på fjellet en rimelig fin høstdag i fjor. Barna ble bedt om å kle seg godt og pakke i sekkene sine det de mente de kunne trenge på turen. Å gå én vei opp på det nevnte fjellet tok i overkant av en time og barna ga alt i motbakkene. Når vi kom frem skulle hver og en pakke frem det de hadde med seg i sekkene. Frem kom både saft og kjeks, men midterste hadde denne dagen helt andre ting med seg i sekken. Hun dro først frem en stor kladdebok og fargestifter. Rett etter dro hun opp en svær stein med øyne. Hun hadde laget et «stein-troll» på skolen og mente at dette burde få være med på turen. At trollet veide 3-4 kg fikk så være. Det ble mye latter denne dagen og noe vi har ledd av flere ganger i etterkant. Midterste fikk også både kjeks og saft av søsknene og led ingen nød på denne ekstremturen.

Gode råd til en perfekt fjelltur sammen med familien.

  • Ikke overdriv turen. Korte turer kan ofte være like greit og bidrar kanskje til at motivasjonen foran neste tur er på topp.
  • Premier toppene! Ha noe godt med i sekken som en pakker ut når en er fremme på turens mål.
  • Kle deg godt! Riktig utstyr er viktig og varme gode klær kan gjøre det lettere å komme seg over dørterskelen. Få gjerne råd av turforeningen eller bruk en nettbutikk som er dedikert til tur og turliv som Addnature.no som fører kjente merker som f.eks Norrøna.
  • Ha fokus på opplevelsen og ikke på konkurranse. Toppen og opplevelsen ved å nå dette målet er selve målsettingen. Om noen kommer først eller sist frem betyr selvsagt ingen ting.
  • Ta mange bilder! Det er kjekt med minner fra slike turer, så dra frem kamera eller mobilen og forevige opplevelsen!
  • Ta gjerne med en pose og plukk med deg rusk og rask som andre har lagt igjen i naturen. Naturen skal være ren for boss og alle bidrag til dette er viktig!
Nyt turen, om den går til en fjelltopp, eller som her helt ytterst i havgapet mot vest.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.