Hjemmelaget julebrus 2018!

Jeg har i flere år testet hjemmelaget julebrus for å finne ut hvilken julebrus som er mest lik den legendariske «Lerum Julebrus 1993-årgangen». Jeg oppsummerer her resultatene, slik at du kan lage din egne perfekte julebrus! Det har gått inflasjon i test av julebrus som en kan få kjøpt i butikken. Ekstra skremmende er det også å være vitne til at den rare brune julebrusen fra østlandet vinner test etter test. Så vidunderpappa har funnet ut – skal Vestlandet på kartet igjen må en hente frem Sodastream-maskinen og lage julebrusen sin sjøl! Men der enkelte useriøse tidsskriv tester vilt og hemningsløst uten noen form for kontrollrutiner og krav til gjennomførelse, tar Vidunderpappa dette seriøst og følger i hvert tilfelle et rammeverk som gir hver hjemmelagde julebrus samme sjanse og muligheter som de fortjener. Utvalget brus begrenset seg til de varianter av bringebær-saft som jeg klarte å finne frem til hos de lokale matbutikkene i området.

Julebrustestingsrammeverket!

1. Brus lages i samme godkjente SodaStream maskin. 2. Det blir brukt like mye vann og kullsyre i hver julebrusproduksjon. 3. Sodastream flasker blir vasket med vann på samme temperatur (83 grader celcius), lik mengde Zalo ™ og med like mange skyll med kaldt vann i etterkant. Tørkeprosessen er helt enkel med disktørking (frisk vestlandsluft) i 2 timer. 4. Test-glass er et standard 365 kjøkkenglass fra IKEA. 5. Brusen både smakes, drikkes og blir i tillegg vurdert på farge og lukt. Viktig å merke at en skal finne den perfekte julebrus og ikke den perfekte smak, selv om dette i mange tilfeller er akkurat det samme. 6. Mellom hver smak nullstilles munnen/tungen (eller paletten som det kalles i smaks-miljøet) med en hjemmelaget pepperkake i formen «hjerte». 7. Karakteren som settes er basert på en standard skala fra 0 til 20. 8. For å nå topp-score 20/20, må testobjektet være 100% julebrus ut fra referansemodellen «Lerum Julebrus 1993-årgangen».

Testen!

«RÅ Bringebærsaft» fra Lippert Drikke

For en duft det var av denne Rå Bringebærsaften fra Lippert Drikke. Det var som om de hadde tatt en fin sommerdag, fanget den med håv, og presset den ned i en fin glassflaske! Duften av bringebær slo mot testpanelet som en velplassert ørefik (på en positiv måte) og vi kunne ikke vente med å få laget julebrusen. Fargen på julebrusen fra Lippert ble mørk rød og terningen viser 20, lukten var også helt himmelsk og fikk tilsvarende høyt terningkast. Smaken var derimot ikke jul. Den var like frisk som den i utgangspunktet luktet, og hadde kanskje ikke den søtsmaken som må til for å få topp score som julebrus. Dette var litt irriterende, for på en nøytral saft-test ville denne saften fått en meget god totalscore.
Lippert Drikke sin «RÅ Bringebærsaft» var som en duggfrisk sommermorgen presset ned på flaske! En frisk smak ga dessverre ikke toppscore i denne testen, men er du på jakt etter et godt og friskt alternativ til julebrusen kan vi trygt anbefale denne saften! 14/20 poeng!

«Lerums Bringebærsaft» fra nettopp Lerum

I en kanskje noe traust plastflaske fra saftbygden Sogndal kom klassikeren «Lerums Bringebærsaft»! Som alle vet er jo nettopp Lerum sin julebrus den aller beste, så hvordan ville bringebærsaften fra nettopp Lerum kunne hamle opp med kremen av saftprodusenter? Det kunne de helt klart! Bringebærsaften fra Sogndal ga en fin julebrus-farge, lukten var god og vi var meget forventningsfulle for smaken! Leverte Lerum den perfekte julebrusen, også for hjemmelagere? Nei, dessverre. Smaken var ikke som Lerum Julebrus, og selv om blandingsforholdet saft/vann ble fulgt til punkt og prikke var den noe tynn i smaken. Det er mulig at en liten «dæsj» ekstra saft ville gitt en mer kraftig julebrus, men her må vi følge reglene. Smaken var, selv om litt tynn, god og ga en julebrus, men ikke i toppsjiktet. Dessverre.
Lerums Bringebærsaft fra saftbygda Sogndal har en fin saft her, men den scorer dessverre ikke full pott. Litt trekk for smak gir greie 14/20 poeng.

«Bringebærsaft» fra Høgetveit gård

I flotte flasker fra Høgetveit Gård kommer enda en saft som ikke er en helt naturlig del av sortimentet til Rema 1000 på vestlandet. Bringebærsaften fra Høgetveit Gård gir en julebrus med dyp rød farge og lukten står ikke tilbake fra de aller beste julebrusene. De yngste deltagerne av testpanelet likte godt smaken av bringebær fra Høgetveit. Misstenker at det er den søte smaken som gir de yngste vann (saft) i munnen, men uansett grunn teller deres stemme i sluttsummen! Vidunderpappa selv mener at bringebærsmaken er der, det søte er der, men at smaken ikke er julete nok til å stikke av med den helt store poengsummen.
Fin farge og god lukt, men ikke helt innertier på julesmaken. Karakter 13/20

«Zeroh! Villbringebær» fra Lerum

Zeroh! er det ville innslaget i årets julebrustest! Testens mest fancy saft som til og med innholder bokstaven Z i navnet, kommer fra den vågale saftprodusenten i Sogndal, Lerum! Saften er kanskje testens mest lyse saft. Allerede i den ublandede flasken står den litt for seg selv, med en mer rosa farge enn den vanlige røde. Lukten er også litt annerledes enn de andre konkurrentene. En frisk lukt som tydeligvis er karakteristisk for «villbringebæret» – som ikke må forveksles med bringebær dyrket i fangenskap. Jeg er ingen ekspert på frukt og bær, men kan si at smaken ikke er jul. Den er mer passende etter en løpetur eller som et sprekt innslag i garderobene på Fosshaugane Campus. Lite farge og lite jul gir ikke en topp karakter i akkurat denne testen, men for all del, en god, og vill, saft!
Testens villstyring treffer ikke på farge eller smak, men kan likevel bli neste års vinner på Fosshaugane Campus! Karakter 8/20

Grans «Enjoy» smak av bringebær saft

Denne varianten av sukkerfri bringebær-saft var veldig spennende da vi i Vidunderheimen allerede er godt kjent med produsenten «Grans» fra julebrus-kjøpene. Fargen ble meget blass, noe som ikke er uvanlig i den sukkerfri verden. Lukten var ikke helt den vi forbinder med jul, men smaken i seg selv var god. Kunne fint ha blitt solgt som julebrus, men ingen som jeg hadde valgt forran andre «favoritter». Gir karakteren 10, da den var grei på smak, men ikke utmerket seg på noen måte.
grans-1
Ikke julebrus-lukt, litt blass farge, men grei smak. Karakter 10/20.

«Fun Light» smak av bringebær saft

Klassikeren «Fun Light» uten sukker ble kjørt gjennom Sodastream-produksjonen med store forventninger av Vidunderpappa. Fun Light med «champagnesmak» fikk veldig god score da den ble vurdert som Sodastream favoritt i vår, og Vidunderpappa både håpet og trodde at den kom til å gjøre det sterkt også i julebrustesten! Men nei, den var ikke den julebrusen vi søkte. Ikke fult så blass i fargen som Grans, men både lukt og smak var lite jul! Nå skal det sies at Fun Light med Bringebær-smak er godt likt som saft i Vidunderheimen, men ikke som julebrus. Velger å gi Fun Light-varianten karakteren 9 da lukt og smak ikke var nok til å gi Vidunderpappa julestemning.
fun-1
Ikke julebrus-lukt, ikke julebrus-smak, men med en fin farge! Karakter 9/20.

Eldorado sin «One» med smak av bringebær saft

Eldorado har selvsagt sin egen saft med bringebær-smak og skal være kvalifisert til å gi god julebrus! Og Eldorado sviktet ikke! Fargen ble over gjennomsnittet bra. Enda litt sterkere farge enn Fun Light igjen. Lukten var den beste av de sukkerfri variantene så langt og smaken var julebrus!! Denne saften ga en frisk julebrus som jeg ikke hadde hatt problemer med å kjøpe som «ekte» julebrus til familien. Bra jobbet Eldorado og så langt vår favoritt i denne konkurransen! Vi gir Eldorado solide 17/20 og kan trygt anbefale Eldorado til julebrus-produksjon! For å konkretisere må 20/20 være 100% julebrus ut fra referansemodellen «Lerum Julebrus 1993-årgangen».
eldorado-1
Over gjennomsnittet julebruslukt, en over gjennomsnittet julebrus-farge og ikke minst en god julebrus-smak! Vi gir Eldrorado en fortjent 17/20.

Askim sin «Bringebær-saft»

Selv om det ikke skal bety noe, så var dette testens desidert dyreste saft å kjøpe inn. Måtte bla opp for tre flasker ferdigblandet saft på Ikea, og det ga en literpris på ca 75-80 kroner. Kunne høy pris gi god julebrus? Fargen var jo upåklagelig, en dyp rødfarge satte standarden. Lukten var grei, selv om den ikke ropte jul. Smaken var heller ikke helt julebrus. Dette smakte hjemmelaget og god saft med kullsyre. Ikke jul, men veldig god saft. Dessverre for Askim var det julestemningen vi var ute etter her, så Askim kan ikke anbefales til årets julebrusproduksjon. Gir saften 11/20 da den ser bra ut og forsåvidt smaker godt, men er ikke den smaken vi søker i denne omgang.
askim-1
God saft, men ikke god julebrus. Karakteren blir 11/20

SaftSuse sin «Frisk Bringebær»

Dagens første 4-litersdunk kom susende inn på benken og lukten fra denne kannen ga assosiasjoner til både jul og fotballtreninger på 80-tallet. Dette er en variant som er godt kjent fra toppidrettsmiljøet på Vestlandet. Den gang ble vel saften produsert av Bjørgvin, men dette er en god og tro kopi! Men over til testen. Fargen er fin, absolutt ingenting å utsette på den dype røde julebrusfargen! Lukten var neeesten helt perfekt og kun smakingen var igjen før jeg kunne sette karakteren! Den skuffet ikke og var kanskje en litt «tyngre» versjon av den friske Eldorado-saften! Ga en fin julebrusopplevelse med det karakteristiske sukkerbelegget på tennene! Denne saften gir en julebrus som fint kan serveres på julekvelden! Om du ønsker at ungene skal få den ekstra lille søte «sukker-piffen», hent frem kanna fra SaftSuse. Om du bare vil overleve julekvelden kan du kanskje vurdere den sukkerfri varianten fra Eldorado. Uansett en karakter på 17/20 og dødt løp mot Eldorado. Vidunderpappa gratulerer!!
saftsuse-1
God jul med sukkerbelegg på tennene! Slik det skal være! En fortjent 17/20 til SaftSuse!

Konklusjonen

Eldorado og SaftSuse har levert årets julebrus i Vidunderheimen 3 år på rad! Dette er to gode alternativer om du ønsker å kjøre årets julebrus med eller uten sukker! Både lukter og smaker jul, så hvorfor ikke forsøke å lage din egen julebrus i år? Med litt bobler fra Sodastream-maskinen står ikke denne saften tilbake fra de boblene du kan kjøpe i butikken! God jul folkens!! 🙂 saftsuse-2-vinner eldorado-2-vinner