Hvordan få råd til de store sparemålene i livet?

// Artikkel laget i samarbeid med spare-appen Spiff

For over et år siden fikk jeg lurt et «ja» ut av min kjæreste og samboer Cecilie. Om det var på grunn min sjarm og personlige egenskaper. Om  det var på grunn av det faktum at Cecilie har drømt om bryllup hele livet. Eventuelt på grunn av at hun ikke er så flink til å si «nei» er jeg enda litt usikker på. Bryllupet er uansett nå kun 3 uker unna.

Sparing

Etter at jubelen hadde stilnet, tårene var tørket og ringen hadde funnet plass på Cecilie sin ringfinger ble fokuset flyttet over på de mer praktiske sidene rundt det ved å ha et bryllup. Det er ingen tvil om at det koster å ha et bryllup. En kan få til et rimelig bryllup. En kan bruke alle penger i verden og feire dagen på Maldivene med alle venner og kjente rundt seg. En kan også gjennomføre et bryllups som en har drømt om, men som likevel ikke blir et innslag på TV3’s Luksusfellen.

Siden vi ikke ønsket et bryllup basert på kronerulling, folkefinansiering eller at gjestene fikk invitasjonen med headingen «kurvfest *», måtte vi (etter litt regning) få tak i en viss sum penger. Innen et år. Vi laget en spareplan.

Siden jeg tidligere har samarbeidet med og siden jeg synes nye løsninger er spennende, opprettet jeg et spareprosjekt i appen Spiff. Dette er en norsk app der en kan spare til forskjellige sparemål. En kan også ta i bruk forskjellige virkemidler for å nå målene.

4 virkemidler for å nå vårt mål.

1. Sette over 6000,- hver i måneden på sparekontoen vår. Dette var penger rett fra lønnen og penger som vi hver dag jobbet for å klare oss uten i hverdagen. Virkemidler for å nå denne summen igjen er å lage ukeplan når det gjelder matinnkjøp eller å være kreative når det gjelder fritidsaktiviteter. En gåtur eller et besøk hos venner og kjente erstattet ofte kinobesøket.

2. Finn.no. Vi har det siste året kjørt en kraftig minimalisering hjemme. Alt vi ikke trengte hjemme, alt som vi ikke brukte og alt som vi kunne klare oss fint uten ble lagt ut på finn.no og alle pengene fant veien inn på Spiff.

3. Feriepengene i år, alle vi kunne sette til side ble også spart med bryllupet i tankene. Dette betydde ikke at vi ikke koste oss i sommer og jeg håper og tror ungene også i sommer fikk mange fine opplevelser, både på vestlandet og i Sverige.
En har mange muligheter i Spiff og jeg anbefaler virkelig alle å ta en titt på denne gratis-appen som gjør sparing litt enklere og samtidig er både motiverende og spennende å bruke. Iphone-versjonen kom ut i sommer og Android-versjonen kom ut forrige uke.

4. Motivasjon. En av hovedfunksjonene til, og tankene bak Spiff er sosial sparing. Her skal en spare sammen og dytte hverandre fremover mot et felles sparemål. Jeg ser på Spiff sine sider at en kanskje bør premiere antall løpte kilometer i uken med en viss sum, men med tanke på at min medsparer er i Norgestoppen innen ultraløping, og trener deretter, så vet jeg ikke om det er en bærekraftig løsning. En bør heller sette opp små “utfordringer” i hverdagen som passer hverdagen til hver enkelt og premiere deretter. Hva med å spare en femtilapp om en annen i spare-gjengen tar og vasker badet? Verdt det!

Å nå målet

Som med alle andre utfordringer i hverdagen, fant vi både glede og mestring i å sakte men sikkert nærme oss målet. Vi er nå 3 uker unna årets store happening! Som følge av en god plan og tålmodighet (og en dose selvdisiplin) er i hvert fall økonomien rundt en slik fest en faktor vi ikke trenger å stresse med. Selv om vi har kontroll på én faktor ved bryllupet, så betyr ikke det at vi har kontroll på alt…

Kjære verdens beste Cecilie…

* Absolutt ingenting galt med en god gammeldags kurvfest, selvsagt. Akkurat denne dagen ønsket vi likevel ikke å påtvinge gjestene en ekstra tur på butikken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.