Hvordan ta vare på og presentere barnas tegninger og kunst. Del 1.

Kjøleskapet tipper over, vi må gjøre noe

Helgens øvelse blir av den litt kalde typen. Du må nok svare for deg for både barn og enkelte bekymrede voksne. Vi skal ta barnas tegninger, malerier og kunstverk og hive dem i papiravfallet!

«Tulling», tenker dere mens dere leter etter twisten eller forklaringen på dette idiotiske forslaget. Barnas kunstverk er jo fantastiske kreasjoner og minner om en tid med henting i barnehage, de spede første forsøk på bruk av fargeblyanter og vannmaling og en tid der barna var bare så sinnsykt søte og gode!

Minnene skal vi ikke legge i papiravfallet, men når kjøleskapet holder på å tippe fremover samtidig som skuffene er smikk full av A4-ark, så må en dessverre ta grep.

Å transformere barnas kunst!

Det vi skal gjøre, er å legge alle barnas tegninger, maleri og kunst generelt inn på datamaskinen! Å gjøre om eller transformere flotte tegninger og fantastiske minner om til digitale 0’ere og 1’ere!

Skal en bare hive tegningene etterpå da? Har det endelig klikket for vidunderpappa nå? Ja, jo, en skal jo det?

Ta gjerne vare på noen tegninger som betyr en del, kost på dem fine rammer og heng dem opp. Resten skal fint plasseres i papiravfallet, etter å ha blitt digitalisert, da selvsagt.

Når først en har fått digitalisert bildene, åpner det seg mange muligheter for å nyte bildene som før ikke var mulig. Hvor ofte blar en egentlig i haugene av tegninger fra podens andre år i barnehagen? Hvor ofte leter en i skuffer eller i permer for å finne den ene flotte tegningen som en vagt husker fra 1. klassen på skolen? Nå skal en få et system, mapper på datamaskinen som gjør det enkelt å nyte bildene, enten på datamaskinen, på TV eller kanskje til og med på en digital billedramme?

Hvis en har gått til innkjøp av en digital billedramme, så skal jeg love deg at bildene blir presentert slik at selv ungene vil stå og glo.

«Er det jeg som har tegnet den tegningen pappa?»

«Se, nå kommer bildet mitt»

«Haha, det er en mann pappa, ikke et tre!»

Det er her vi ønsker å komme! I en hverdag det minner og tegninger kan nytes, gjenoppleves og deles! Minnene blir aldri gjenopplevd når minnene ligger i en skuff eller i en eske på loftet.

Hvordan digitalisere kunst

1. Kjøp eller lån en skanner. Det kan godt hende du har en skanner på multiskriveren din allerede?
2. Skann inn tegninger, en tegning av gangen.
3. Navngi bildene så godt som mulig og legg de i godt forklarte mapper på datamaskinen. Det er ingen tvil om hva «Tegning av et skip.jpg» som ligger i mappen «Minsten barnehage» under mappen «2015» er for noe? Det er også mulig å legge mer informasjon inn i et bilde enn kun et navn.
4. Ta sikkerhetskopi, enten på en ekstern harddisk, på en nettverksstasjon eller i skyen. Personlig bruker jeg OneDrive fra Microsoft til min sikkerhetskopiering.
5. Hent et glass vin, trekk pleddet godt opp over beina og nyt kunsten.
6. Bonus. Du har nå 3-4 skuffer, 2 hylleplasser og et helt skap til rådighet.

Utstyret en trenger. En datamaskin og en skanner. Kunsten er jeg sikker på at ungene kan hjelpe til med å skaffe.
Skanning er meget enkelt å få gjort med den innebygde programvaren på Mac’en. Tilsvarende enkelt er det nok i nyere versjoner av Windows også. Viktig innstilling er å sette en fast mappe der du ønsker å lagre kunstverkene.
På Mac kan en enkelt legge inn ekstra informasjon i selve bildefilen. Det kan være lurt å ta seg tid til om en ønsker å ha full kontroll på hvem som er kunstner, når kunsten ble laget og evt hvor.
Verdens flotteste skjermsparer!
Hvorfor ikke nyte kunsten på TV? Kan med hånden på hjertet si at det var den beste underholdningen på TV denne tirsdagen!