Vidunderpappa flotter seg uten en tråd!

// Produktet Netgear Orbi mottatt som testpilot på dinside.no, ingen sponsing da altså! Inngår i artikkelserien omkring barn og data! //

Nettverk fra før til nå

For ca 25 år siden delte vi hjemme én telefonlinje og måtte pent spørre om lov hvis en ønsket å ta en tur på den lokale BBS’en! Etter dette gikk vi over til ISDN og fikk den første smaken av Internett. Etter dette igjen fikk jeg, i studiene, eget bredbånd. For en fantastisk verden jeg da ble en del av! Deling av data lokalt tok også av og vi dro både coaxial-kabler og etter hvert TP-kabler gjennom leiligheten for enkel deling. Slik har det gått på frem og jeg har i dag fiber hjemme der vi alle deler på det trådløse nettet for å strømme video, høre på Spotify eller for å bruke en app på nettbrettet/mobilen. Fellesnevneren for alle oppgaver vi gjør på nett, er at vi alle trenger tilgang til det trådløse nettet i huset. Ruteren vi fikk fra vår nettleverandør ble fort byttet ut med en Asus AC ruter for bedre rekkevidde og for mer stabil fart. Likevel var det, om ikke dødsoner, steder der vi kun hadde «èn strek» på nettbrettet og opplevde at en video på Youtube kunne stoppe helt opp. For første gang, siden modem og BBS, har det lokale nettverket, og ikke linjen fra nettleverandøren, blitt en flaskehals. Siden jeg er en «IT-mann» ble det sett på som helt naturlig at jeg tryllet frem en løsning på dekningsproblemene. Og jammen finnes det mange «løsninger» der ute. Produsentene lover at kraftigere rutere, repeatere, antenner og konfigurering av kanaler og styrke skal redde dagen, men sannheten er at ingen løsninger har vært gode nok. Enten må en bytte nett når en går fra èn etasje til den andre, eller så må en bare godta at nettet kan falle ut når en skal ta en liten nødsurfing fra toalettet i kjelleren.
Orbi Satellitt settes gjerne midt i huset for å dekke så mye som mulig med trådløst nettverk

Netgear Orbi

Nå har en ny teknologi gjort sitt inntog hos hjemmebrukerne, nemlig Mesh! Jobber du i et kontorlandskap eller i et større bygg med konstant god tilkobling til trådløst nettverk, så har du nok allerede vært borte i en eller annen Mesh-løsning. Det er enkelt og greit flere sendere som deler ut det samme nettverket, sømløst. Du kan gå med mobiltelefonen fra 1. til 9. etasje og hele tiden ha full tilgang til det samme trådløse nettverket, og da selvsagt til internett. Denne teknologien presenterer nå Netgear for privatmarkedet, og det fungerer! Jeg jobber i et større firma der vi i dag har en Mesh-løsning. Den er kronglete å sette opp, løsningen krever mye vedlikehold og er generelt sett lite egnet for en privathusholdning. Dette har Netgear hatt i tankene når de har lansert Netgear Orbi. Oppsettet er enkelt og menyene er enkle og intuitive. Netgear Orbi leveres med en ruter/basestasjon, som erstatter eller kobles til ruteren en har fått av nettleverandøren. Pakken inneholder også en satellitt som utvider det trådløse nettverket sømløst til de deler av huset som tidligere har hatt dårlig eller ingen dekning. Hastigheten vil også være tilnærmet på topp over alt.
Målinger tatt på iPhone ved hjelp av appen «Simple Speed» fra Veeapps

Oppsett

Som tidligere nevnt er oppsettet av Netgear Orbi enkelt. En kobler PC/Mac opp mot et ferdig konfigurert trådløst nettverk. Deretter logger en inn med navn/passord som står på ruteren. Videre går en gjennom en veiviser der en kan sette sitt eget navn/passord på innloggingen på ruteren (administrator brukeren). En kan også sette sitt eget navn/passord på det trådløse nettverket. En kan til og med sette opp et gjestenettverk og gjøre mer avanserte innstillinger om en ønsker det. For å finne ut om internett-tilgangen fungerer. Om satellitten snakker med ruteren. Om det er god eller dårlig dekning etc, så har Netgear definert fargekoder på lyset på toppen av ruteren/satellitten, en såkalt Netgear ® Ringindikator. På ruteren og satellitten er det 4 gigabit ethernet porter som vil gi kablet tilkobling nok for de fleste. Dette muliggjør også kablet tilkobling andre steder i huset uten å måtte strekke kabler fra ruteren, som ofte er plassert utilgjengelig.
Et tenkt dekingskart for å vise sånn ca hvordan dekningen var før og etter Netgear Orbi – dette bildet med Asus AC ruter.
   
Et tenkt dekningskart for å vise sånn ca hvordan dekningen var før og etter Netgear Orbi – dette bildet med Netgear Orbi ruter og satellitt.
 

 

Positive/Negative sider ved Netgear Orbi

  Positive:
  • Løsningen er lett å sette opp
  • Løsningen gir en god dekning og rask dataoverføring i hele huset
  • Perfekt løsning for familien/hjemmet som vil enklest mulig ha en enkel trådløs hverdag
  • Ruter/Satellitt ser bra ut og er lett å plassere
  • Det er 4 Gigabit Ethernet 4 porter på satellitten som muliggjør kablet tilkobling «på andre siden» av huset. Topp om en har enheter/pcer/spillkonsoller uten trådløs mottaker
  • Mesh-teknologien er kommet til privatmarkedet
Negative:
  • Prisen på ca 5000,- kan være drøy for folk som har grei nok trådløs dekning i dag
  • For meget kravstore brukere kan det muligens være knapt med 4 gigabit ethernet porter på selve ruteren.
 

Oppsummering

Denne pakken anbefales virkelig til familier og hjem der en ikke har god nok trådløs dekning. Pakken kan fint brukes med eksisterende ruter/modem fra dagens nettleverandør og gir en enkel forbedring fra dagens løsning. Kan egentlig ikke sammenlignes med rutere og repeatere som har vært «gårdagens» løsning da dette gir en sømløs dekning i hele huset uten at en må bytte nett ut fra hvor en befinner seg.
Ingen problem å game trådløst med Netgear Orbi!