Vidunderpappas reisetips 7 – Grannas A. Olssons Hemslöjd

En ting alle menneskene i Dalarna og omegn er stolte av er Dalahesten! Håndverket fikk vi se på kloss hold på Grannas A. Olssons Hemslöjd!

Denne trefiguren som ofte ser ut som en rosemalt hest, dukker opp over alt en ferdes i Dalarna. Mitt forhold til Dalahesten er i beste fall minimal. Jeg har vel kun sett denne trehesten på TV som premie i et Ski-VM? Et Ski-VM som jeg tipper var i Dalarna, kanskje i Falun?

Uansett så finner du denne figuren på offentlige skilt, som suvenirer, på bilder, på plakater, i vinduer etc.

Dalahestene finner en i alle størrelser og fargevarianter. Mest kjent er kanskje den røde hesten med "rosemaling"?
Dalahestene finner en i alle størrelser og fargevarianter. Mest kjent er kanskje den røde hesten med “rosemaling”?

Grannas Anders Olsson Hemslöjd er et treverksted der en siden 1922 har produsert Dalahester! Nå har flere maskiner gjort livet litt lettere i den lille fabrikken. Likevel utføres selve håndverket slik det ble utført i begynnelsen, med tollekniv (morakniv). Og selvsagt er alle hestene malt for hånd!

Verdens minste Dalahest? Kun 15 mm stor og malt slik dalahester skal se ut!
Verdens minste Dalahest? Kun 15 mm stor og malt slik dalahester skal se ut!

EKTE HÅNDVERK!

Det er noe med ekte håndverk som fascinerer meg! Det kan være en fliselegger, det kan være en tømrer og det kan definitivt være en dalahest-maker! Enkelt tryller de frem fantastiske resultater og det virker å være like naturlig som å puste. Kunstnere!

Med båndsagen skapes figuren av en Dalahest! Hver hest blir laget slik og det er presisjon og stolthet i hver eneste kunststykke.
Med båndsagen skapes figuren av en Dalahest! Hver hest blir laget slik og det er presisjon og stolthet i hver eneste kunststykke.
Morakniven er et viktig redskap når Dalehesten tar nok et steg frem mot ferdig produkt!
Morakniven er et viktig redskap når Dalehesten tar nok et steg frem mot ferdig produkt! Dette bildet er av en flink håndverker hos Grannas A. Olssons Hemslöjd og ikke av en av barna. Disse knivene er skarpe.

MANGE BESØKENDE I ET LITE VERKSTED.

Det var veldig hyggelig å få lov til å besøke dette lille verkstedet! Barna fant glede i å se på andre jobbe og jammen fikk de ikke lov til å male en dalahest hver også. At dalahestene er populære skjønte vi fort når parkeringsplassen utenfor verkstedet fyltes opp og det var tilløp til litt kaos når vi forsøkte å ratte oss ut av parkeringen etter endt besøk!

Tre små kunstnere og deres kreasjoner!
Tre små kunstnere og deres kreasjoner!
Dalahestene er lett å bli glad i. Denne ble adoptert av midterste!
Dalahestene er lett å bli glad i. Denne ble adoptert av midterste!
Jeg stusset litt når jeg fikk besøke dette rommet. Det kunne se ut som noe fra serien "Dexter" eller restene etter "The red wedding", men var i virkeligheten rommet der de malte de kjente røde Dalahestene - sa de da...
Jeg stusset litt når jeg fikk besøke dette rommet. Det kunne se ut som noe fra serien “Dexter” eller restene etter “The red wedding”, men var i virkeligheten rommet der de malte de kjente røde Dalahestene – sa de da…

Besøk Grannas A. Olssons Hemslöjd