Den store hjemmelagde julebrustesten 2020!

Med helt ny kriterier, med et skjerpet testpanel og ikke minst smaksløker som har lagt og modnet i 365 dager siden sist har vi også i år funnet oppskriften på den aller beste julebrusen – som du kan lage selv.

Som tidligere år er det den røde julebrusen vi enda sverger til på Vestlandet. Den brune østlandsbrusen er på full fart inn på julebordene også vestafjells, men ekspertisen har vi enda på bringebær-varianten.

Med en rekordstor deltagelse i år blir det veldig spennende å se om vinneren også i år blir Saft Suse! Saftprodusenten fra Arna har gjort omtrent rent bord i tidligere tester, så konkurrentene har en tøff konkurrent i Bamsedrikk samtidig som Bamsedrikk har mye å forsvare!

Det er veldig kjekt å se at også verden ellers også har fått opp øynene for muligheten for å lage julebrusen selv. Fun Light har fått sin egen saft med julebrus-smak som regelrett ble revet ut av hyllene i lang tid før desember. Leserne av vidunderpappa vet selvsagt at det finnes meget gode alternativer til denne populære saften og det bevises også i årets test!

I år, som i fjor, er det Ringnes som stiller med sprudlevannet! Kullsyrevannet er av typen Farris Bris Naturell og er utviklet ved å kombinere det naturlige mineralvannet fra Farriskildene med friskt vann og kullsyre. Vannet vil få sin referanse-temperatur ved å ha ligget i et IKEA kjøleskap «over natten» eller minst 8 timer – for å være helt nøyaktig.

Skal ikke stå på vannkvaliteten når vi også i år skal teste hjemmelaget julebrus ved hjelp av Farris Bris Naturell fra Ringnes.

Kriteriene

Testpersonene i år blir tre små kritikere på henholdsvis 9, 11 og hele 14 år. Med alderen kommer også en usminket og en til tider brutal ærlighet som jeg håper ingen saftprodusenter skal måtte oppleve. Testpersonene har i flere uker gledet seg til å teste de ti deltagerne Vidunderpappa har fått tilsendt i posten.

Kriteriene i år blir lukt (0-10), smak (0-10) og i hvilken grad saften kunne vært julebrus på julaften (0-10). Summen blir svaret på om julebrusen vinner årets hjemmelagde julebrustest!

Kandidatene

Bærgårdens Ripssaft

Frekt forsøk med Ripssmak! Nydelig god saft, men den tok dessverre testpanelet litt på sengen med sin utradisjonelle julebrussmak.

Først ut i årets test var en nykommer i Vidunderpappas hjemmelagde julebrustest. En frisk ripssaft valgte Bærgården å stille med som en outsider til den klassiske bringebærsaften.

Som første deltager ble saften veldig nøye vurdert og både lukt og smak ble gitt en verdi på arkene som lå foran testpanelet. Julebrusekspertene ble nok tatt litt på sengen når tok seg en god slurk med ripsjulebrus.

«Oi – denne var sur, men god» sa den ene, mens den andre sa – «Den smaker litt surt bringebær».

Smaken var de alle enige om var god, men den falt litt gjennom med tanke på kriteriene vi hadde satt og det faktum at forventningene var mer sukkersmak enn en naturlig god ripssmak.


Bærgårdens Bringebærsaft

Her er Bærgården sterke i følge far i huset, dessverre er hans stemme i denne testen omtrent like vektig som den ellers har i vidunderhjemmet.

Nok en utfordret fra Bærgården! Denne gang Bringebærsaft! Som «voksen» personen i rommet må jeg bare si at duften fra både ripssaften og bringebærsaften til Bærgården er himmelsk! Det er som de har dyttet bærene rett fra buskene og rett inn i flasken! Det er en sommerdag fanget i glassflaske!

Dessverre for Bærgården, eller heldigvis kan en kanskje si for testen, blir ikke ekspertpanelet blendet av et nærmest romantisk syn på julebrusglasset som står foran dem.

Denne var også sur sier minsten og lager et ansikt som skal symbolisere at smaksløkene ikke var forberedt på det som kom.

Dette er ikke julebrus stemmer den litt eldre og, i følge seg selv, litt smartere storesøsteren.

Selv om vidunderpappa hadde håpet på at et slikt naturlig og økologisk tilskudd til testen skulle få frem toppscoren hos de små, så må nok også han være enig. Dette er en frisk og nydelig saft, men en naturlig julebrus er den dessverre ikke.


Hervik Naturlig god Rips- og Bringebærsaft

Hervik med hjerte over i’en klarer dessverre ikke å finne hjertevarmen hos et tørst testpanel. Startet med ikke god lukt endte med å bli vurdert som «ikke julebrus».

Fra Hervik gård (safteri?) kommer en ikke mindre enn naturlig god rips- og bringebærsaft.

Kanskje skulle ekspertpanelet ha lest denne fakta-setningen før de satte i gang å teste saften. Denne luktet ikke godt pappa sier den eldste. Kanskje det er noe med nesen min? Jeg er jo ofte tett.

De to yngre kreftene kommer støttende til og er enig med eldste. Dette luktet litt rart.

Vidunderpappa mistenker at ungene etter hvert ikke setter pris på neturlig god saft, men heller setter pris på en syntetisk opplevelse med smaker som guarana, mintypassion, peachypreachy etc. Dette er noe undertegnede må ta på sin kappe da han synes det ofte er spennende å plukke med seg en superrosa eller blå flaske med saft fra butikken.

Testpanelet er uansett hjertens enig i at dette heller ikke er julebrus og gir testkoppen tilbake til far i påvente av neste deltager.

Saft Suse – Frisk Bringebær smak

En lett gjenkjennelig kanne blant mange sterke konkurrenter. Den gode smaken ble også gjenkjent hos testpanelet!

Så var det altså fjorårets vinner og storfavoritten Frisk Bringebær Smak fra Saft Suse sin tur. Den tunge kannen ble løftet frem og blandet ut etter produsentens anbefaling.

Her er den gode lukten! Jeg tror jeg vet hvilken saft dette er pappa! 10 av 10 i lukt! Eldste var like skråsikker på hvilken saft om var i testglasset som minsten var tidligere på at ripssaften til Bærgården smakte bringebær.

Denne smaker jo julebrus! Sier midterste og viser gleden ved å tømme glasset ned i svelget.

Var det denne som vant sist pappa spør eldste mistenksom. Vidunderpappa holder tett  – tidligere bragder skal selvsagt ikke farge årets valg.

Fun Light – Forfriskende bringebær

En spennende utfordrer fra Fun Light. Både lukt og smak var også godkjent og vel så det blant de små julebrustesterne.

Denne smaker både jordbær og bringebær sier midterste i det hun smeller til med toppkarakter på både smak og lukt! Denne kan vi godt ha i julen følger minsten opp samtidig som han passer på å blande julebrusen i munnen slik han mest sannsynlig har sett vinkjennere utfolde seg på TV.

Og denne saften gjorde en meget god julebrus ifølge testpanelet.

Fun Light står jo, som tidligere nevnt, bak saften med julebrus-smak som ble revet bort fra hyllene i oktober måned. Jeg tipper at denne saften nok ikke skiller seg så veldig mye fra julebrus-saften som ble så veldig populær.

Lerum Bringebærsirup

Kvalitet sidan 1907 står det på flasken og dette er også et hyggelig gjensyn for far. Kan den velkjente sirupen også nå gjennom til et ungt testpanel?

Her er nok testpersonellet for ungt til å kunne nyte smaken som nok mange i min generasjon hadde som fast innslag på kjøkkendisken.

Bitter – sier eldste og ser litt triumferende bort på de to søsknene som fremdeles blir litt imponert av slike halvt fremmedord.

Jeg synes denne var litt sterk følger minsten opp og lurer på om han kan få litt mer brusvann opp i sitt glass for å dempe den sterke smake litt.

Dessverre for Lerum er nok ikke dette fasiten på perfekt hjemmelaget julebrus. Det ble ikke sisteplass på sogningene, men Bringebærsirupen kommer nok heller ikke til å bli skjenket i glassene på julaften. Der får nok Lerum i tillegg sterk konkurranse av sin egne Lerum Julebrus.

Saft Suse – Bringebærsaft uten sukker

Nykommeren fra i fjor stiller opp. Det sukkerfri alternativet fra Saft Suse har selvtillit så det holder når det blandes med kullsyrevann og gjør seg klar til ny konkurranse!

I fjor applauderte testpanelet det sukkerfrie alternativet til Saft Suse. I år er juryen litt mer delt i synes på den sukkerfrie varianten fra safteriet i Arna.

Både lukt og smak scoret høyt i forsamlingen, men når kritikerne kommer til punktet der en skal vurdere saften som julebrus, faller dessverre Bringebærsaften gjennom.

For de «sunne» av oss vil Vidunderfamilien likevel anbefale Bringebærsaft uten sukker da den smakte veldig godt som brus.

Lerum Bringebær med eple, pære og drue.  97% frå frukt og bær.

97% står det på flasken! Kan Lerum håpe på 97% score fra testpanelet også? Vi tester!

Lerum liker å stille i denne konkurransen med en utradisjonell utfordrer, og i år sender de inn saften med det noe utradisjonelle navnet «97%».

Denne julebrusen havner midt på tre. Den fikk ikke frem en salig julesang blant testpanelet, men heller ikke de verste grimasene. Både lukt, smak og gjenkjennbar julebrussmak havner midt på gjennomsnittet.

En kan lese «Utan tilsett sukker» på flasken, og kanskje det er dette som gjør at jubelen uteblir? Vanskelig å si, men er derimot rimelig sikker på at Lerum ikke kommer til å tilsette denne saften sukker for å blidgjøre et kritisk testpanel på Vestlandet.

Oppsummeringen og kåring av vinner(e)!

Året kåring gjør ikke forskjell på hjemmelaget julebrus med eller uten sukker. Produsentene leverer den sukkerfrie varianten som fullverdig saft og må behandles deretter. Likevel var testpanelet SÅ begeistret for to forskjellige konkurrenter at vi rett og slett må sette to typer saft på den ærverdige 1. plassen!

Saft Suse Frisk Bringebær Smak fikk smilet frem hos testpanelet. De var også rimelig sikker på at de hadde smakt denne saften før. Saft Suse leverer igjen og får helt fortjent enda et årstall på den gjeve vandrepokalen. For et år det små safteriet har hatt! Først opplever den lettkjennelige Bamsedrikken deres å bli revitalisert og revet bort fra butikkhyllene før de også i år kan smykke seg med tittelen «Årets hjemmelagde julebrus-saft»! Snakk om å prestere!

Ved siden av seg på pallen har de i år fått besøk. Fun Light med smak av Forfriskende Bringebær var et nytt bekjentskap som Vidunderfamilien gjerne ønsker velkommen inn i julevarmen! Denne saften ga en flott julebrus med smak av, nettopp, friske bringebær! Vidunderpappa gratulerer begge de to verdige vinnerne!

Vidunderpappa gratulerer!

Vidunderpappa vil til slutt få komme med en oppfordring til både Saft Suse og Lerum – hvorfor ikke ta opp kampen med Fun Light og neste høst levere deres egne «Julebrus-saft»? Saft Suse viser at de år etter år mestrer å skape glede blant de mest skeptiske skeptikerne i Vidunderhjemmet og Lerum sitter jo på den perfekte oppskriften – Lerum Julebrus anno 1993.

Kanskje neste år, kan vi kjøpe en kanne med «Julebrussaft» fra det små safteriet fra Arna? Er jo bare å håpe!