Derfor trenger vi virkelig ikke Black Friday

I dag, på selveste Black Friday, skal butikkene tømme lagrene og du er invitert til å bli med! Med sjokkpriser kan du stikke av med akkurat det du trenger og så er det jo snart jul! De siste ukene har butikkene forberedt seg godt og evt. fornuft blir fort overdøvet av de mange kampanjene som dyttes ut i form av post, på TV, på internett og på radio. Dette er dagen du virkelig ikke vil gå glipp av.

Se verdien i dine eiendeler

Jeg har trent meg selv og forhåpentligvis barna til å se verdien i en ting. Skal en kjøpe noe, skal en først spare til det. Det er heller ikke feil å «sove på» evt. ideer en får når en til stadighet blir utsatt for fristelser. Når en har spart opp til en ny ting. Når en samtidig har fått tenkt seg nøye om. Da er det helt greit for min del at f.eks. barna tømmer sparegrisen og kjøper seg denne tingen. Da får tingen en verdi. Barna (evt. voksne) forbinder tingen med sparing og et sterkt ønske. En tar vare på denne tingen og en setter virkelig pris på den.

Black Friday

Black Friday er dagen da ikke du selv skal vurdere hva du trenger. Denne jobben tar butikkene og et stort markedsføringsapparat seg av. Med 20, 30 og kanskje 90% avslag får du beskjed om at frokosten på ingen måte er komplett før du går til anskaffelse av egg-kokeren til 199 kr. Du får beskjed om at du nå endelig kan belønne deg selv med en flott ny bukse. Du får beskjed om at det veldig snart er jul, men at butikkene kan redde dagen! Butikkene kan faktisk redde dagen samtidig som du sparer penger! Jeg forventer ikke at alle er enige med meg. Kanskje du har ventet lenge på akkurat denne dagen til å kjøpe akkurat de tingene du lenge har spart til? Kanskje du ikke lar deg påvirke av butikkene, men likevel kjøper akkurat det du har planlagt og det du trenger. Dette er også, helt greit! Det er alle de som ikke klarer å stå imot kjøpepresset, det er de som i dag bruker kredittkortet for å få råd til det nyeste TVet og det er de som «ikke har råd til å gå glipp av» de mange supertilbudene der ute jeg tar synd i når dørene åpnes og folk stormer til tilbudene.

Feile forventninger

En annen ting jeg synes Black Friday symboliserer er de feile forventningene og kravene barna i dag har! Ønskelistene og behovene er virkelighetsfjerne og det er utrolig vanskelig for en far å sette seg ned og forklare en stakkar 7 åring at ingenting på listen vil bli kjøpt. Vi har ikke råd. Butikkene bruker Black Friday til å skape behov. De skaper forventninger. De skaper den perfekte virkeligheten som før 23.11.2018 ingen viste at de ønsket å være en del av. Jeg er ikke imot å bruke penger. Jeg er imot å bruke penger impulsivt basert på tilbudsaviser og dyre kampanjer betalt av varehusene. Jeg ønsker å spare til den ene tingen jeg faktisk trenger og jeg ønsker å betale det den koster. Jeg ønsker at barna skal forstå at de faktisk ikke trenger alt som butikkene forteller dem at er helt nødvendig i en 7 årings liv og jeg ønsker at både store og små skal sette pris på de få gjenstandene de kjøper.
“Lead by example” eller “Vær den du vil at andre skal være” kan være lurt å tenke på når du albuer deg frem og sikrer deg supertilbudet på Black Friday.