Et mulig søkt eksempel, men tror likevel det er noen som kjenner seg igjen?

Minimalisme med barn?

Som jeg tidligere har skrevet litt om, så leker jeg litt med ideen om å bli minimalist. Kanskje jeg aldri kommer til å bli en minimalist som Fumio Sasaki i «farvel, ting«, eller jeg vet at jeg aldri kommer til å bli en minimalist som det han er, men kanskje jeg kan nærme meg ideologien litt ved å ta noen grep? Planen er å få gitt bort, kastet eller solgt alt jeg ikke trenger. Jeg trenger kanskje ikke 8 forskjellige måter å få laget kaffe? Jeg trenger kanskje ikke 5 PC’er? Og er det virkelig nødvendig å eie 25 par sko? Vi får se når jeg setter i gang.  
Gir ikke ryddige og rene overflater mer glede enn krimskrams kjøpt inn som pynt?

Hvorfor vil jeg bli minimalist?

Jeg ønsker ikke å bli minimalist for å få rene pene, hvite, tomme rom i huset. Å plassere en fargerik buddha, i en naken ryddig stue, er heller ikke mitt største mål. Jeg ønsker derimot å få mer tid, tid til de viktige tingene i livet. Hvor mange ganger har jeg ikke sagt til ungene at «jeg kan ikke hjelpe deg akkurat nå, jeg må rydde kjøkkenet«, «jeg kan ikke leke nå, har dere sett hvordan badet ser ut??«… listen er dessverre lang, nesten like lang og vond som min dårlige samvittighet. At en minimalisme-hverdag også er miljømessig positivt og skal bidra til en mer sunn økonomi er bonuser jeg heller ikke sier nei takk til.  
En buddha komplett med rake og telys er pent og helt sikkert avslappende i de rette hjem, dessverre er det ikke det jeg ser på som mitt mål innen minimalisme.

Hvordan skal vi gå frem for å bli minimalist sammen med barn?

Har laget noen punkter som jeg skal forsøke å få gjennomført i tiden fremover. Ut i fra bøker jeg har lest den siste tiden (Synnøves system, Listelykke, Farvel ting), så skal grepene under, gi meg og min familie tid til overs, mindre frustrasjon og mer oversikt. Et enklere liv.
 • Tenk gjennom hvorfor du ønsker å bli minimalist, sett deg noen mål med hvor du vil til slutt.
 • Se på livet og dine hovedoppgaver og hva du bruker tid på i dag. Kan noen oppgaver i livet ditt ned-skaleres eller fjernes, og like viktig, burde du bruke mer tid på enkelte andre ting?
 • Kanskje litt klisjè, men tenk litt gjennom hva du vil se tilbake på som velbrukt tid når du blir gammel og bruk mer tid på dette. Kanskje turen med ungene du har utsatt for å gjøre oppgaver i og rundt hjemmet eller jobben, bør tas i dag?
 • Rydd unna de tingene du ikke trenger i livet ditt. Dette kan være ting du har for mange av, det kan være ting du ikke bruker, det kan være ødelagte ting eller rett og slett ting du ikke ønsker å ha i livet, men som du har plassert i et skap i stedet for å hive. Mange anbefaler å bruke tre esker i denne jobben. En til ting som skal hives, en til ting som skal gis bort og en som kan merkes «finn.no».
 • Finn et bestemt sted til tingene du har igjen. Hver ting skal ha sitt sted «hjem», så hver kveld skal det være kjapt og greit å sette tilbake tingene.
 • Elektronikk er billig om dagen, men ikke kjøp ting du ikke trenger. Det meste av elektronikken trenger oppdateringer, lading, konfigurasjon og vedlikehold. Kjøp skikkelig utstyr som varer og kjøp ikke flere ting til samme oppgave.
 • Vær kritisk til å kjøpe inn nye ting generelt. Trenger du virkelig denne tingen? Sov på det.
 • Ta en opprydning i barnas leker. Husker du den dagen de var takknemlige for den ène tingen de fikk? Ikke det? Ikke så rart, sikkert lenge siden! Ta å rydd ut ødelagte leker, leker som ikke blir lekt med, ekle leker og leker som du føler de har vokst fra. Som en sikkerhetsfaktor kan du legge lekene i en sekk som du gjemmer vekk i en bod, eller på et loft i 6 mnd, før du hiver det. Om du har fornuftige barn kan du gjerne ta dem med i prosessen, men husk at de da muligens knytter seg til «søplet» igjen, ihvertfall i 5 minutter før det går tilbake i roteskuffen. Min filosofi er at barn ikke har kapasitet til å bli takknemlig for ting lenger, de har alt for mye som krever oppmerksomhet allerede. Få vekk rotet, la de viktige tingene i livet få bli igjen. Fokuser oppmerksomheten til barna på disse viktige tingene. Kanskje takknemligheten kan gjenoppstå?
 • Re opp sengen om morgenen, rydd stue og kjøkken om kvelden og skap vaner som også barna kan kopiere. Som forbilde er det vel bedre å overføre gode vaner, enn uvanene?
 • Forklar gjerne målene dine for barna, la de få ta del i dine små seire på vei mot hovedmålet og inviter dem med på prosjektet. Hva er vel bedre enn å lett kunne få til litt brettspill på kvelden, ha tilgang til et ryddet bord når en skal male eller finne tingene en trenger når en skal finne på noe kjekt sammen.
 • Ha det moro mens dere jobbet mot nye minimalistiske mål, ha på musikk, dans og feire små fullførte delmål! Lov å være stolt når en har ryddet en ny hylle, fått åpnet og ryddet den vanskelige skuffen og ikke minst når en kveld etter kveld ser at det faktisk hjelper!
 • Dette er ingen konkurranse! Ingen er mer vellykket minimalist en den andre, selv om han eier mindre ting. Når du selv har gjort en jobb og er fornøyd med slik det har blitt, er du i mål! Ikke gå i fellen med å forsøke å blir verdens minste minimalist, det er ikke meningen at en skal bli stresset av å ha eiendeler. En skal bare ha «akkurat nok» til å bli lykkelig!
   
Hvordan skal du bruke tiden du får til overs som minimalist? Vi skal finne fotballen vår!